Την πλήρη και απερίφραστη καταδίκη όλων των ακραίων ενεργειών που έχουν στόχο, όπως είπε, να επιβάλουν κλίμα εκφοβισμού σε βουλευτές και κόμματα ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από όλα τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου.
Χωρίς να αποκλείει ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «η απερίφραστη καταδίκη τέτοιων ακραίων φασιστικών ενεργειών πρέπει να είναι «πάνδημη», «καθολική» και να μην γίνεται επιλεκτικά ή συμψηφιστικά χαϊδεύοντας απόψεις που στις ακραίες τους εκφάνσεις οδηγούν σε βίαιες ενέργειες».
Με αφορμή την απόπειρα εισβολής στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «μικρή ομάδα ακραίων, που με ακραία, διχαστικά συνθήματα και ενέργειες προσπαθούν να δημιουργήσουν και να επιβάλουν κλίμα εκφοβισμού προς κόμματα και βουλευτές».
Παράλληλα ο πρόεδρος της Βουλής, τόνισε την ανάγκη «δημοκρατικής επαγρύπνηση όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου απέναντι σε ακραίες ακροδεξιές ενέργειες και προσπάθειες εκφοβισμού των βουλευτών», σημειώνοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να τους δώσουν «οξυγόνο». «Αυτό πρέπει να αποτραπεί. Δεν πρέπει να δίνεται “οξυγόνο” σε οποιαδήποτε ακροδεξιά ομάδα που προσπαθεί με ακραίες ενέργειες να δημιουργήσει και να επιβάλει κλίμα εκφοβισμού», επεσήμανε.
Έφερε δε, ως παράδειγμα ο κ. Βούτσης τα επεισόδια που έγιναν, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης από τη ΝΔ, όπου η Βουλή, όπως είπε, «είχε δεχτεί μία πρωτοφανή επίθεση από ολιγάριθμες μεν αλλά βίαιες ομάδες, που απετράπη από τη φρουρά της Βουλής», με την επόμενη μέρα να μαζεύονται όγκοι μαρμάρων, βιδών, ξύλων.
«Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες φαινομένων όπου μικρές ολιγάριθμες ομάδες της ακραίας βίας και ακραίας διχαστικής συνθηματολογίας προσπάθησαν και προσπαθούν να δημιουργήσουν και να επιβάλουν κλίμα εκφοβισμού των βουλευτών και των κομμάτων και πρέπει να αποτραπούν», τόνισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:
«Η Δημοκρατία έχει τους τρόπους να αμύνεται. Το κάνει μέσα στη Βουλή. Αλλά πρέπει αυτό το πέπλο, ο κύκλος ασφάλειας, για να μπορούν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες να διαμορφώνουν την άποψή τους, να είναι παρών παντού στη χώρα».
Και ο κ. Βούτσης συνέχισε: «Δεν είναι απλά καταδικαστέες αυτές οι ενέργειες αλλά μπορούν και πρέπει να αποτραπούν με ένα βασικό μέσο. Την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοκιμασία κάθε τέτοιου συμβάντος, εναντίον οποιουδήποτε βουλευτή και οποιουδήποτε κόμματος.
Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ΕΛΑΣ διαψεύδει ότι το περιστατικό στο γραφείο του κ. Κατσίκη ήταν μεγάλης έκτασης, ο Ν. Βούτσης απάντησε: «Ξέρω τι λέω. Δεν έρχομαι εδώ πριν μιλήσω και μάθω», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στα επεισόδια της Θεσσαλονίκης εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να τους αποτρέψουν να παρευρεθούν σε πολιτική συγκέντρωση.
«Μόλις προχθές υπό το πρόσχημα ενός συλλόγου φιλάθλων υπήρξε επί 2ήμερο πρόκληση για βίαια διαδικασία για να μη γίνει πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Αυτά γίνονται καθημερινά και πρέπει να πάψουν να γίνονται. Για να πάψουν όμως πρέπει να απομονωθούν από όλους και να μην τους δίνεται “οξυγόνο” από κάποιους», υπογράμμισε.
«Μιλάτε για προσπάθεια εκφοβισμού της ελεύθερης έκφρασης των βουλευτών. Εντάσσονται αυτές οι ανεξαρτητοποιήσεις και οι επιθέσεις σε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης όπως κατήγγειλε το Μέγαρο Μαξίμου;», ρωτήθηκε εξάλλου από δημοσιογράφο. «Ενδεχομένως», ήταν η απάντηση του κ. Βούτση.
Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, «αν εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος οι βουλευτές να απειλούνται κατά την άσκηση των πολιτικών τους καθηκόντων», ο κ. Βούτσης απάντησε: «Κάποιοι επιχειρούν να υπάρξει αυτός ο κίνδυνος. Εγώ εκτιμώ ότι η Δημοκρατία και η συνείδηση των πολιτικών είναι σε υψηλό επίπεδο για να μην το επιτρέψουν αυτό».