Οι σχέσεις της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων μας δείχνουν πλέον να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, την κρισιμότερη στιγμή για τη χώρα.

Το ψυχρό κλίμα, που επικρατεί στις Βρυξέλλες και διεφάνη ήδη στο Euroworking Group, τη συνάντηση δηλαδή των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης, έχει μεταφερθεί από το Βερολίνο.

Το απόγευμα, στη συνεδρίαση προετοιμασίας των 17 υπουργών οικονομικών, οι συνεργάτες τους ζήτησαν μετ΄ επιτάσεως να υπογράψουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ώστε να θεωρηθεί αποδεκτή η συμφωνία με την τρόικα. Επιπλέον, δεν ήθελαν καν να ακούσουν για προθεσμία 15 ημερών, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο μέτρο για την εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αφού δεν μπορούν να διαχειριστούν τα χρήματα, γιατί να τους τα δώσουμε;», δήλωσε πριν από λίγο Γερμανός Αξιωματούχος. Οι Γερμανοί, δηλαδή, κατά κύριο λόγο, αμφισβητούν την ικανότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος να αξιοποιήσει σωστά το δεύτερο πακέτο βοήθειας, επικαλούμενοι τα όσα συμφωνήθηκαν, ψηφίστηκαν και ουδέποτε εφαρμόστηκαν την τελευταία διετία, κατά την οποία «η Ελλάδα επιβιώνει με τα δικά μας χρήματα».

Πηγές από το City του Λονδίνου δήλωσαν ότι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι είναι σε πλήρη γνώση του κλίματος, που επικρατεί και τηρούν στάση αναμονής.

Αυτό το έντονα αρνητικό περιβάλλον για τη χώρα μας θέτει σε πλήρη αμφισβήτηση όχι μόνο τη δανειακή σύμβαση, αλλά και το πρόγραμμα για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προεξόφλησαν κατά την είσοδό τους στο Eurogroup ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση απόψε. Τα όσα θα πουν στη συνέντευξη τύπου, που θα ακολουθήσει τη συνεδρίαση, θα είναι ενδεικτικό για το πού το πάει η Ευρώπη.