Κόντρα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πάνο Καμμένο ξέσπασε στη συζήτηση για το Κυπριακό.
Σε παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι άκουσε τον κ. Καμμένο να αναφέρει ότι για πρώτη φορά σε διαπραγμάτευση για τον Κυπριακό ετέθη ζήτημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων με τόσο μεγάλη έμφαση.
«Είναι λάθος αυτό κ. Καμμένε. Αποτελεί πάγια ελληνική θέση. Καταθέτω δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, τότε εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, το 2008», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο Φάκελο της Κύπρου εξέφρασε την επιφύλαξή του για το χρόνο υλοποίησης αυτής της απόφασης και τέταρτον με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.
«Το ερώτημα είναι κ. πρωθυπουργέ και κ. Καμμένε αν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει την κυβερνητική πλειοψηφία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Καμμένο του είπε πως ως βουλευτής της ΝΔ το 2007 είχε συνταχθεί με την θέση της τότε κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία. «Έχετε δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη αλλά δεν γίνεται σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής άλλη άποψη να έχει ο υπουργός εξωτερικών και άλλη ο υπουργός Αμυνας. Προκαλείται μείζον θέμα».
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει ακόμη και θέμα δεδηλωμένης καθώς «δεν μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται με διαφορετικές θέσεις σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα». Απευθυνόμενος δε στον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «δεν μπορείτε κύριε Τσίπρα να έχετε υπουργό Άμυνας έναν υπουργό που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής».
«Υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας όσα είπε για το θέμα της Κύπρου ο κ. Μητσοτάκης.
Όσον αφορά την επίσημη θέση για το όνομα της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος είπε ότι η μόνη απόφαση που υπάρχει, σε επίπεδο εθνικής θέσης, είναι αυτή του συμβουλίου αρχηγών κομμάτων, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το συμβούλιο αρχηγών κομμάτων αποφάσισε ομόφωνα, εκτός του ΚΚΕ, τη μη χρήση του όρου Μακεδονία.
Απευθύνθηκε, δε, υπό τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ και του προέδρου της, προς τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως «άλλαξε τη θέση της ΝΔ» και σχολίασε: «Αν επιθυμείτε να αλλάξετε τις θέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μπορείτε να ζητήσετε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αλλά πριν φτάσετε εκεί ρωτήστε τους βουλευτές της Μακεδονίας».
«Για πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ είναι σχέδια νόμου. Ουδέποτε έχω ψηφίσει διότι ουδέποτε ήλθε για ψηφοφορία κάτι τέτοιο. Δεν έχω ψηφίσει κ. Μητσοτάκη ποτέ αλλαγή της θέσεως αυτής που είπατε το 2008. Διαβάζατε μια ανακοίνωση του εκπροσώποου του ΥΠΕΞ, δεν είναι νόμος», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Κύριε Μητσοτάκη, πρόβλημα υπαρξιακό πρέπει να έχετε εσείς γιατί όταν έριξε την κυβέρνησή σας ο Αντώνης Σαμαράς σειόταν τότε το στάδιο και φωνάζαν ‘αλήτη προδότη Σαμαρά’. Εμείς θα τα βρούμε και ο υπουργός Εξωτερικών θα διαπραγματευθεί και η κυβέρνηση αυτή θα βγει πάλι νικητής όπως βγήκε στο Κυπριακό. Εμείς ούτε διαφωνίες είχαμε τύπου Ανάν που η αδελφή σας έλεγε άλλα και ο Καραμανλής άλλα, ούτε στο βέτο για το ΝΑΤΟ που ο Καραμανλής έλεγε άλλα και η αδελφή σας ήθελε να παραδώσει τη μισή Ελλάδα. Να είστε σίγουροι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά», κατέληξε ο κ. Καμμένος.
Για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μίλησε ο Βασίλης Λεβέντης
«Η Ελλάδα δεν έχει εθνική θέση σε περίπτωση που υπάρξει θερμό επεισόδιο από την πλευρά της Τουρκίας» υποστήριξε στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο «Κραν Μοντανά» της Ελβετίας.
Ταυτόχρονα, ο κ. Λεβέντης επανέλαβε την ανάγκη «να διαμορφωθεί, μέσα από μια σοβαρή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ενιαία εθνική θέση» επισημαίνοντας ότι, «η Τουρκία απειλεί και είναι απερισκεψία κάποιοι να μην λαμβάνουν υπόψη τους τις απειλές αυτές».
Διπλωματική νίκη της Ελλάδος, χαρακτήρισε το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς αποκαλύφθηκαν, όπως είπε, τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας.
Πρόσθεσε παράλληλα, ότι το κόμμα του έχει ενστάσεις για τα ζητήματα της ασφάλειας, που όπως είπε, όχι με ευθύνη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά με ευθύνη της κυπριακής ηγεσίας, προχώρησαν σε αποφάσεις που δυναμιτίζουν τα εθνικά συμφέροντα, όπως αυτά που αφορούν την εκ περιτροπής προεδρία και το δικαίωμα βέτο των Τουρκοκυπρίων.
Γεννηματά: Να αποφύγετε τη κατασυκοφάντηση των προηγούμενων κυβερνήσεων
Να συνεχίσουμε την εθνική γραμμή στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά, η οποία έχει χαραχθεί πριν από πολλά χρόνια, είπε, μεταξύ άλλων, η Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της επισημαίνοντας προς την κυβέρνηση να αποφύγει τη κατασυκοφάντηση των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Επέμεινε ότι η διαρκής ενημέρωση των κομμάτων και η στενή συνεργασία του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών με όλους τους προκατόχους του είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη ανάγκη.
«Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια επίλυσης θα πρέπει να συνεχισθεί, με την αξιοποίηση των νέων δεδομένων και της προόδου που έχει επιτευχθεί στα επί μέρους διαπραγματευτικά κεφάλαια. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί», τόνισε προσθέτοντας ότι το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στην επανένωση ως ομοσπονδία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξέφρασε την ανησυχία της καθώς, όπως είπε η κ. Γεννηματά, «η Τουρκία, λόγω των εσωτερικών της καταστάσεων, αλλά και της ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή, είναι απρόβλεπτη και οι κινήσεις της χαρακτηρίζονται συνήθως από νευρικότητα και προκλητικότητα. Τώρα μετά το ναυάγιο διακινούν σενάρια και απειλές για νέα ένταση στην ευρύτερη περιοχή και στα κατεχόμενα. Θυμίζω ότι η Ελλάδα με ψυχραιμία, σύνεση και αποτελεσματικότητα διαχειρίστηκε δύσκολες καταστάσεις γύρω από το Κυπριακό και απέτρεψε δυσάρεστες εμπλοκές, επιπλοκές και μάλιστα είχε και επιτυχίες.
Θύμισε τις ενέργειες του Ανδρέα Παπανδρέου το 1983 όταν ο Ραούφ Ντεκτάς με τις πλάτες της Τουρκίας ανακήρυξε το ψευδοκράτος σε δήθεν «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», με σχέδιο και συντονισμό μπλόκαρε το κύμα της αναγνώρισής του, με αποτέλεσμα το παράνομο καθεστώς της εισβολής και κατοχής να μη λάβει κανένα διεθνές πιστοποιητικό νομιμότητας. Ανέφερε επίσης ότι το 2004 η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη κλείδωσε χωρίς αστερίσκους, όρους και προαπαιτούμενα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις απειλές της Τουρκίας για «αντίδραση χωρίς όρια και με όλα τα μέσα».
Επίσης η κ. Γεννηματά υπενθύμισε την επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά του Γ. Παπανδρέου, σύγκλιση με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, πράγμα που δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε το Διεθνές Δίκαιο να γίνει ο ρυθμιστής των διμερών και πολυμερών σχέσεων στην περιοχή μας. Έτσι ώστε τα οικονομικά συμφέροντα να γίνονται γέφυρα συνεννόησης, συνεργασίας και ειρήνης, όπως τόνισε.
Με αφορμή το κλίμα της συζήτησης η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι «πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση. Και η συζήτηση εδώ σήμερα έδειξε ότι μπορούμε να την πετύχουμε. Αλλά όχι συνεννόηση α λα καρτ. Θα μείνουμε συνεπείς σε αυτή τη γραμμή. Το πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση που δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί την πόλωση και τον διχασμό».