Κυβέρνηση εθνικού και όχι ειδικού σκοπού χαρακτήρισε την κυβέρνηση Παπαδήμου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας ζητώντας «να μην προκαλούνται κραδασμοί από τους οποίους θα επικρατήσει κλίμα προσωρινότητάς της».

Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε επιβεβλημένες τις μεταρρυθμίσεις , ενταγμένες όμως – όπως είπε – σε ένα σχέδιο με αρχή , μέση και τέλος είπε ωστόσο ότι «αν και το μνημόνιο δεν είναι ευαγγέλιο και δόγμα αλλά εργαλείο στο οποίο μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, είναι απαραίτητη η δημοσιονομική πολιτική».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο για την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας λέγοντας ότι «η πολιτική της εργασιακής εφεδρείας έστειλε το μήνυμα και έκανε τον κύκλο της». Ο υφυπουργός Ντ. Ρόβλιας ωστόσο επέρριψε ευθύνες σε άλλα υπουργείο – όπως το υπουργείο παιδείας – λέγοντας ότι «εάν δεν υπήρχαν εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα των 170.000 εκπαιδευτικών, τότε οι στόχοι της εφεδρείας θα είχαν υλοποιηθεί».

«Η τρόικα δεν έχει ζητήσει απολύσεις»  είπε πο κ. Ρέππας ο οποίος πάντως επέμεινε ιδιαιτέρως στην αξιολόγηση που θα υπάρξει πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το πώς θα υλοποιηθεί η εντολή της τρόικας για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους στο δημόσιο ως το 2015. «Ο γενικός λόγος ακόμα υπουργών λέει ότι η εφεδρεία απέτυχε, ο ειδικός τους λόγος όμως ήταν να ζητούν εξαιρέσεις των δικών τους τομέων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον συναδέλφων του υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα είπε ότι τα στοιχεία για τους υπαλλήλους των ΝΠΙΔ του δημοσίου θα δοθούν τον Ιανουάριο, αλλά άφησε σαφείς αιχμές εναντίον Πάγκαλου και Ραγκούση γιατί δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις, εναντίον του Γ. Ραγκούση γιατί έπρεπε να φτάσει ο Οκτώβριος του 2010 για να ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο στο δημόσιο , αλλά και γιατί δεν έχει προχωρήσει ακόμα το0 μέτρο της ηλεκτρονικής υπογραφής.

Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, μίλησε για ανοικτό αλλά όχι μη κόμμα άφησε έμμεσες αιχμές εναντίον της ομάδας των «4» λέγοντας ότι «η πολιτική πρέπει να θεωρεί σύμμαχο το λαό και όχι να έχει στόχο να τον νικήσει». Τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης των διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι υπάρχουν καταστατικό και προβλεπόμενες διαδικασίες, λέγοντας «ναι» στην κούρσα «όχι» όμως στο «λεωφορείο» διαδοχής, ενώ για τον Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «θα τιμηθεί και θα αναγνωριστεί».