Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση Παπαδήμου, μετά και το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Το γεγονός μάλιστα ότι δείχνει δύσκολο σε αυτή τη φάση και με τα τωρινά δεδομένα η κυβέρνηση Παπαδήμου έχοντας να αντιμετωπίσει πολλαπλά μέτωπα στο εσωτερικό της να είναι όσο αποτελεσματική ζητά η τρόικα και όσο συμπαγής απαιτεί η δυσκολία των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, το PSI, την εκταμίευση της επόμενης δόσης και τις πολιτικές που συνοδεύουν τους όρους της συμφωνίας, δίνει πόντους στο σενάριο του ανασχηματισμού. Το οποίο πάντως το Μαξίμου διαψεύδει.
Είναι ενδεικτικό ότι το κλίμα που διαμόρφωσαν μετά τη συνεδρίαση τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, περιγράφοντας ως ανερμάτιστη και υψηλών τόνων τη χθεσινή συζήτηση για την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας, οδήγησαν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί προκειμένου να δώσει απαντήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Α. Λοβέρδος, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Παπαϊωάννου και Μ. Βορίδης φέρονται να επιτέθηκαν στον Δ. Ρέππα υποστηρίζοντας ότι έχει ευθύνες για το ότι η εφεδρεία δεν προχώρησε. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης στήριξε ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος φέρεται να σημείωσε ότι η αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας δεν αφορά μόνο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά πολλά υπουργεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και άλλοι έχουν ευθύνη.
Σύμφωνα με την ανάγνωση συνεργατών του κ. Παπαδήμου «η μάχη διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ τείνει να μεταφερθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αυτό δεν πρέπει να συμβεί…».
Σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο έβαλε κατά του -απόντα χθες- Γ. Ραγκούση για το γεγονός ότι η πολυδιαφημισμένη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων κατέληξε επί των ημερών του σε φιάσκο και ολοκληρώνεται τώρα -αφού διαπιστώθηκαν τραγικά λάθη που οδηγούσαν σε στρεβλώσεις- υπό τον κ. Ρέππα.
Ο κ. Ραγκούσης όταν πληροφορήθηκε την κριτική που του ασκήθηκε διέρρευσε ότι την τελική ευθύνη για τα λάθη στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων την έχει ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως πρώην υπουργός Οικονομικών, καθώς όπως υποστήριζαν συνεργάτες του το υπουργείο Οικονομικών επί ημερών Παπακωνσταντίνου επεξεργάστηκε την τελική μορφή της απογραφής, για να προβεί και στις αλλαγές στη μισθοδοσία.
Ο κ. Ραγκούσης «πρωταγωνιστεί» και στο δεύτερο μέτωπο, καθώς χθες τον «άδειασε» ο νυν υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης λέγοντας ότι η τρόικα ποτέ δεν αξίωσε απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια και αυτό ήταν ένα στοιχείο που χρησιμοποίησε τότε ο κ. Ραγκούσης προκειμένου να «τρομοκρατήσει» την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να περάσει το μέτρο, όπως το είχε σχεδιάσει.
Συνεργάτες του κ. Ραγκούση απαντούσαν στον κ. Βορίδη ότι την ώρα που πλήττεται το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων είναι μείζον ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης να μην εξαιρούνται πελατειακές συντεχνίες από το άνοιγμα των επαγγελμάτων, κατηγορώντας εμμέσως τους ιδιοκτήτες των ταξί για φοροδιαφυγή, αλλά και τον κ. Βορίδη για μικροκομματική πολιτική, λέγοντας ότι «την ώρα που η χώρα δίνει μάχη επιβίωσης κατά της φοροδιαφυγής είναι μείζον ζήτημα πολιτικής ηθικής να μην εξαιρούνται συστήματα μαύρης αγοράς για ψηφοθηρικούς λόγους».
Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να έστειλε μήνυμα ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα προχωρήσουν, ζήτησε από τους υπουργούς να έχουν ως τα μέσα Ιανουαρίου ετοιμάσει τις δύο βασικές προτεραιότητες των υπουργείων τους έτσι ώστε όταν θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα να είναι έτοιμες, ενώ ενημέρωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα του υπουργείου Εργασίας που δε συζητήθηκαν χθες αφού η εφεδρεία μονοπώλησε τη συνεδρίαση.