«Θα προσπαθήσω να αυξήσω τις ελπίδες να τα καταφέρει η κυβέρνησή μας. Έχουμε μπροστά μας λίγο χρόνο – και αυτό μπορεί να εκτιμηθεί ως μειονέκτημα, αλλά ταυτοχρόνως μάς βοηθά να είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι εδώ στη Βουλή», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην τοποθέτησή του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Λοβέρδος επιφύλαξε πολύ λίγες πολιτικές δηλώσεις, περιοριζόμενος να εκτιμήσει πως με την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, δημιουργείται ένα κλίμα ασφάλειας που ο ίδιος ο πολίτης αποζητούσε.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική του υπουργείου του, εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην προώθηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την αγορά φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών (με θεαματικά αποτελέσματα), την εφαρμογή του ελεύθερου ωραρίου των φαρμακείων με μείωση του ποσοστού κέρδους τους εντός του Δεκεμβρίου, τη συνέχιση υλοποίησης της άρσης λειτουργίας των μονάδων του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα (με συνέπεια τη μείωση του χρόνου αναμονής για ένταξη στις λίστες μεθαδόνης στον ένα μήνα) και την πιλοτική διοικητική αναδιάρθρωση του Σισμανόγλειου νοσοκομείου και του «Αμαλία Φλέμινγκ» με τη βοήθεια ιδιωτικών εταιρειών, χωρίς αλλαγή του νομικού τους πλαισίου.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Η πρώτη, τον Ιούνιο, απέφερε 85% μείωση της δαπάνης για συγκεκριμένη δραστική ουσία, μια τιμή που μας φάνηκε πάρα πολύ καλή για να είναι αληθινή. Χθες πάλι, με βάση τις τιμές του 2010 προβλέπαμε δαπάνη για συγκεκριμένα φάρμακα ύψους 9,3 εκατ. ευρώ και τα αγοράσαμε με 615.000 ευρώ. Αύριο συνεχίζουμε για να τελειώσουμε με την αγορά φαρμάκων 200 εκατ. ευρώ. Αν παρακολουθήσουμε μείωση 93,8%, θα είναι μια καλή εικόνα για το τι γινόταν επί δεκαετίες…».