Με αναφορά στο Κυπριακό ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες.

«Έχουμε σημαντικές εξελίξεις. Για πρώτη φορά από το ’74 ανταλλάχθηκαν χάρτες. Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σήμερα σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο», τόνισε ο πρωθυπουργός, αν και όπως παραδέχτηκε «παραμένουν οι διαφορές».

Προχωρώντας στο θέμα του αγροτικού τομέα, ο πρωθυπουργός είπε: «Καλωσορίζω το ενδιαφέρον των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, που έχουν κυβερνήσει», καθώς όπως τόνισε «ο αγροτικός τομέας υπονομεύτηκε για δεκαετίες, λόγω της πολιτικής που ασκήθηκε. Εκμεταλλεύτηκε με κυνισμό τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ενισχύσεις για την συγκρότηση τεράστιων πελατειακών δικτύων».

Αντίθετα, «σήμερα υλοποιούμε σχέδιο για την αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Στρατηγική μας επιδίωξη αποτελεί η επιμονή στην ποιοτική γεωργία, με παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων».

Όπως εξήγησε, «έχουν κινητοποιηθεί 37% των πόρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης», ενώ «3,7 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί στους δικαιούχους αγρότες μέσα στο 2016».

«Αυτά τα 3,7 δισ. ζέσταναν και την αγροτική οικονομία, ξεπληρώθηκαν χρέη, κινήθηκε η αγορά», κατέληξε.