Σε κατάσταση πλήρους αστάθειας έχει περιέλθει η κυβέρνηση, καθώς αδυνατεί να παρέμβει ουσιαστικά στις διεργασίες που διεξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το εθελοντικό ή μη «κούρεμα» του δημοσίου χρέους και στο εσωτερικό της χώρας οι εξελίξεις τείνουν να τεθούν εκτός ελέγχου: οι συνεχείς καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και οι κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, η αμφισβήτηση της ασκούμενης πολιτικής από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τα κρούσματα βίας και οι απειλές που εκτοξεύουν συνδικαλιστές, που διαμορφώνουν εικόνα χάους, με την κρατική μηχανή να έχει παραλύσει, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής».
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από το σύνολο των ανωτέρω εξελίξεων. Η κυβέρνηση από την περασμένη Παρασκευή επιχειρεί «στροφή», μεταδίδοντας ότι θα αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τα φαινόμενα ανομίας και βίας του τελευταίου διαστήματος. Όμως η αποτελεσματικότητά της μένει να κριθεί, καθώς την τρέχουσα εβδομάδα είναι προγραμματισμένο ένα εκρηκτικό απεργιακό μείγμα.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια. Εξάλλου, στην τελική ευθεία εισέρχονται αυτή την εβδομάδα, οι κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ τραπεζών και Ευρωζώνης για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει η “Καθημερινή της Κυριακής”.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι θα ήταν καλό να αποφευχθεί μια πλήρης χρεοκοπία της Ελλάδας, μέσω εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο «κούρεμα». Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, δεδομένου ότι η Γερμανία επιμένει πως η αναδιάρθρωση θα πρέπει να είναι επαρκής για να αρθούν οριστικά οι επιφυλάξεις των αγορών ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους.
Μάλιστα, η κ. Μέρκελ, φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι η «όποια λύση συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να είναι μόνιμη», ώστε η ελληνική υπόθεση να μην συνεχίσει να προκαλεί «κραδασμούς» στην Ευρωζώνη.