Για πλήρη προστασία των κύριων συντάξεων και «αναπροσαρμογή» των επικουρικών συντάξεων, μίλησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Το βασικό εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης είναι η εθνική σύνταξη. Είναι διαφορετική από την βασική σύνταξη. Η εθνική σύνταξη έχει ως βασικό χαρακτηριστικό ότι δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά αποκλειστικά από τη φορολογία για να αποτελέσει εργαλείο αναδιανομής προς όφελος των φτωχότερων και των κατώτερων μεσαίων στρωμάτων, αλλά και ταυτόχρονα να αποτελέσει εγγύηση μιας ελάχιστης αφετηρίας για να εξασφαλίζεται το ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης και συμπλήρωμα με ποσοστό αναπλήρωσης… Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση επιχειρεί να ενσωματώσει εκείνες τις πλευρές τους τρίτου μνημονίου που έχουν ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες της βουλής, εκτός από αυτούς που είναι αντίθετοι στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., δηλαδή την αναγκαία προσαρμογή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% και δυσμενείς πλευρές όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Επιχειρεί να τις ενσωματώσει αντικαθιστώντας την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με ισοδύναμα όπως η εθνική σύνταξη, που έχουν μεγαλύτερη κοινωνική αποτελεσματικότητα, προχωρώντας στην αναγκαία προσαρμογή της δημοσιονομικής δαπάνης, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή κάλυψη για τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας.