Το τέλος των δημοσιονομικών μέτρων θα έρθει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας απόψε στην εκπομπή «Focus» της ΕΡΤ1

Ο κ. Δραγασάκης  σημείωσε ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης να ληφθούν μέτρα τώρα, καθώς το πρόγραμμα όπως είπε είναι εμπροσθοβαρές ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει παράγοντα επιβράδυνσης την ασυμφωνία που παρατηρείται μεταξύ των θεσμών.

«Αυτό που έχει μείνει είναι να νομοθετήσουμε φέτος μέτρα με τα οποία θα εξασφαλίσουμε ότι το 2018 θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%. Το νούμερο είναι συγκεκριμένο, 5,4 δισεκατομμύρια» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για σύγκλιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πλεόνασμα ύψους 3,5%, διότι όπως είπε, «δεν ξέρουμε τον ρυθμό ανάπτυξης και τη μείωση του χρέους».

Επιπλέον εξήγησε ότι, «όπως αναφέρεται στη συμφωνία, βελτιώνοντας την εισπραξιμότητα του  ΦΠΑ μπορούμε να ελαφρύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση».

«Τα  χρήματα που θα εκταμιευτούν και θα πέσουν στην οικονομία όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις θα είναι περισσότερα από αυτά που θα αφαιρεθούν με τα μέτρα» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε  πως «θα συμβούν μία σειρά από θετικά γεγονότα για τον τραπεζικό τομέα και για τα η συνολική οικονομία».

Εκτίμησε πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης «θα τεθεί τέλος στον φαύλο κύκλο και θα αρχίσει μία νέα περίοδος ανάκαμψης».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν συζητάει την περικοπή των κύριων συντάξεων. «Όλα όσα λέει ο κ. Κατρούγκαλος, ισχύουν» είπε και τόνισε πως «ένα από τα βασικά προβλήματα θέλει να λύσει η κυβέρνηση είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για όλους».Πάντως, σχετικά με το ασφαλιστικό, επεσήμανε πως «ριζική και οριστική επίλυσή του δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε συνθήκες ανάπτυξης και ανόδου της απασχόλησης».

Τέλος, ανέφερε πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος της ανάκαμψης για το δεύτερο εξάμηνο του 2016.