«Ιστορική στιγμή για την Ευρώπη, προκειμένου να επαναβεβαιώσει τις σχέσεις της αλληλεγγύης και όλες τις αξίες που προέκυψαν μετά τους δύο αιματηρούς πολέμους του 20ού αιώνα στο έδαφός της, και την ανάγκη να υπάρξει ως Ενωμένη Ευρώπη» χαρακτηρίζει την προσφυγική κρίση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.
«Εάν χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία, με την έννοια της ιστορικής πρόκλησης, θα μιλάμε για μια διαιρεμένη, διχασμένη και ενδεχομένως υπό κατάρρευση Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι έως τις 7 Μαρτίου, θα έχει διαμορφωθεί μια στρατηγική στην Ευρώπη, βασισμένη στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το θέμα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και επιμερίζουν το βάρος σε κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν διανοούμαι ένα μόνιμο καθεστώς όπου θα προστίθενται στη χώρα στρατιές και καραβιές ανθρώπων χωρίς ελπίδα» τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής και προσθέτει ότι η Ευρώπη, «μπορεί να αποδεχτεί μερικά εκατομμύρια πρόσφυγες-μετανάστες, που θα τους ενσωματώσει τις επόμενες δεκαετίες».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντιπαράθεση, ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ΔΟΛ, ο κ. Βούτσης σημειώνει, ότι «η Βουλή νομοθέτησε με τέτοιο τρόπο, ώστε με ανοιχτά χαρτιά να τεθεί επί τάπητος το κορυφαίο ζήτημα της διαφάνειας στα ΜΜΕ, και να διαμορφωθεί ένα διαφανές τοπίο το οποίο θα κάνει τομή σ’ ένα ζήτημα που είχε προβληματίσει και ήταν μία πληγή για τη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος, εκτιμά ότι, «στην κορύφωση μιας σύγκρουσης υπάρχει μια άκρα πολιτικοποίηση στην κορυφή του πολιτικού συστήματος από ένα μέσο και μία προσπάθεια να είναι προσωρινή η σημερινή πολιτική κατάσταση, μ’ οποιοδήποτε κόστος ενδεχομένως, στο όνομα του να μην αλλάξουν τα δεδομένα στο χώρο των media».
Κληθείς ο πρόεδρος της Βουλής να σχολιάσει σενάρια που κάνουν λόγο για «προσωρινότητα» της σημερινής κυβέρνησης είπε ότι πέντε μήνες μετά τις εκλογές είναι ανόητο να μπαίνουμε σε τέτοιες αντιπαραθέσεις και πρόσθεσε ότι «αυτά τα πράγματα είναι διχαστικά και μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα για την ίδια τη χώρα. Όσο οι διεθνείς παράγοντες βλέπουν μια προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της χώρας, μπορούν να θεωρούν ότι η χώρα μας είναι αδύναμη και μπορούν να της επιβάλλουν λύσεις» τόνισε.
Η χώρα χρειάζεται τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις. Δεν χρειάζεται και πάλι εκλογές για μια κατεύθυνση που έχει εγκριθεί επί της ουσίας από την κοινωνία.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Βούτσης είπε ότι οι δυσκολίες που υπάρχουν προέρχονται βασικά από το ΔΝΤ και έχουν σχέση με την ελλιπή αυτοκριτική που έχει κάνει το Ταμείο για όλη τη «θεραπεία» που προκρίθηκε για τη χώρα, με δραματικές κοινωνικές συνέπειες, αλλά κυρίως με τη διαφορετική στρατηγική σε σχέση με την Ευρώπη.
«Σήμερα δηλαδή είμαστε μάρτυρες και θύματα αυτής της διαφορετικής προσέγγισης ανάμεσα στους δύο πόλους» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι «το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για το χρέος μπαίνει σιγά σιγά στην ατζέντα, έτσι ώστε να υπάρξει μια απομείωση με όλους τους δυνατούς τρόπους για όλο τον Νότο και ευρύτερη για όλα τα ευρωπαϊκά χρέη».