Στη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την στήριξη της εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε μιλώντας στη Βουλή, κατά την συνεδρίαση των μελών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Οι επιτροπές που έχετε δημιουργήσει για τις διεθνείς επαφές μπορούν να δημιουργήσουν δίκτυα φιλίας και διασύνδεσης σε μία εποχή που η διπλωματία χαρακτηρίζεται από την εντατικοποίηση των επαφών, ενώ υπάρχουν περισσότεροι παίκτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες μπορούν, επίσης, να διαδραματίσουν διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στα αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών και το υπουργείο Εξωτερικών που αντιλαμβάνεται με αυστηρό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε, επίσης, τον ρόλο της πολιτιστικής διπλωματίας, η οποία μπορεί να αναβαθμίσει τη διεθνή θέση της χώρας και σημείωσε ότι η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική, που αποδεικνύει ότι ακόμη και αν ένα κράτος είναι αδύναμο στο επίπεδο της οικονομίας μπορεί να είναι υπερήφανο και αξιοπρεπές και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δικαιώματά του.

Με απόφαση του προέδρου της Βουλής, έχουν συγκροτηθεί 84 Ομάδες Φιλίας, οι οποίες καλύπτουν τις διμερείς κοινοβουλευτικές σχέσεις με κοινοβούλια της Ευρώπης, της Αμερικανικής Ηπείρου, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας.