Να αποχωρήσει από την ψηφοφορία στη Βουλή για τη Siemens προτίθεται η ΝΔ, διαμαρτυρόμενη για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που κατά τον Κ. Τζαβάρα «έχει επιτηδείως συνταχθεί για να δίνει την εντύπωση ότι παραπέμπονται 4 πρώην υπουργοί, αλλά τελικά μόνο οι δύο της ΝΔ».

Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για επικοινωνιακή τακτική και πρόθεση παραπλάνησης του ελληνικού λαού και της Βουλής.

«Περιγράφετε την αδυναμία σας να διώξετε την πολιτική διαφθορά που προέρχεται από το κόμμα σας και μάλιστα την ιστορική μήτρα του», σχολίασε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή μετέτρεψε την απιστία σε κακούργημα από πλημμέλημα, «ενώ εσείς βγάλατε άπιστους διοικητές ΔΕΚΟ από τις φυλακές και μερικοί είναι πάλι διοικητές σε ΔΕΚΟ».

Να αποσύρετε το κείμενο της πρότασης για παραπομπή, αλλιώς δε θα συμμετάσχουμε σε άγονες ψηφοφορίες, κατέληξε ο κ. Τζαβάρας. Νωρίτερα ο Σήφης Βαλυράκης είχε επιμείνει ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την υπόθεση σε δικαστικούς λειτουργούς.

«Αν αυτό είναι ένα σκάνδαλο οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς, είναι επίσης και σκάνδαλο δικαστικής συγκάλυψης», σημείωσε.

Τόνισε παράλληλα ότι η υπόθεση στοιχειώνει τη συγκυβέρνηση του 1989, αλλά τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί, ενώ αναφερόμενος στην αγωγή της γερμανικής εταιρείας σχολίασε πως «εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το δόντι».

Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ έκανε λόγο για όμοιες τακτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενώ υποστήριξε ότι επαναλαμβάνεται «το ίδιο σενάριο που υπήρχε και σε προηγούμενες εξεταστικές, ίδιοι πρωταγωνιστές, ίδια πρόσωπα και στο τέλος πάλι τα ίδια, κουκούλωμα και συγκάλυψη, με στόχο στελέχη με ευθύνη να μείνουν στο απυρόβλητο και το σύστημα να βγει λάδι».

«Ώδινε όρος και έτεκε όχι μυν αλλά ούτε καν ψύλλο», δήλωσε ο Κ. Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ και τόνισε ότι η υπόθεση «όζει συγκάλυψη και συνεννόηση ΠΑΣΟΚ με ΝΔ αλλά και με τη Γερμανία. Μας κάνουν από πάνω και αγωγή, αφού η κυβέρνησή σας επί 2 χρόνια καμάρωνε τη Siemens».

Διερωτήθηκε επίσης «πού πήγε τελικά το 1 εκατομμύριο που παραδέχθηκε ο Τσουκάτος; Θα μας κάνετε την τιμή να μας πείτε;», ενώ παρέθεσε στοιχεία ότι «η Siemens έδωσε λεφτά στη νεολαία ΠΑΣΟΚ, αλλά κατά τα άλλα φταίει ο Αλογοσκούφης κι ο Μαρκογιαννάκης».

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο οδηγείται σε μεγαλοπρεπές φιάσκο γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν θέλουν να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «κακόγουστο πολιτικό θέατρο».

«Το περίφημο “θα ματώσουμε” του κ. Σαμαρά και του κ. Παπανδρέου αποδείχθηκε τοματοπελτές από σπαγγέτι γουέστερν», σχολίασε δηκτικά και επανέλαβε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα «είναι μπλεγμένα για χρόνια στο μέγα σκάνδαλο. Όχι μόνο πρόσωπα, αλλά και τα κομματικά ταμεία».

Η ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του πορίσματος της εξεταστικής στο γνωμοδοτικό συμβούλιο θα γίνει το μεσημέρι. Νωρίτερα το λόγο θα λάβει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης απέστειλε υπόμνημα.