Στη μακραίωνη συμβολή της Χίου και των Χιωτών στη διαμόρφωση της ιστορίας των Ελλήνων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης, που παρακολούθησε σήμερα στην πόλη της Χίου στα πλαίσια του εορτασμού των 103 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό.
Κύριο σημείο αυτής της συμβολής, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν «ο ποταμός αίματος της σφαγής της Χίου δείγμα γραφής δυστυχώς της τουρκικής βαρβαρότητας».
Καθοριστική ήταν η συμβολή της Χίου και κατά την αρχαιότητα «στη διαμόρφωση των δημοκρατικών θεσμών», αλλά και στη διαχρονική οικονομική άνθηση του έθνους «όπως η συμβολή αυτή εκφράζεται μεσ’ από την εδραίωση της ελληνικής εμπορικής θαλασσοκρατορίας ως σήμερα», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την άφιξη του στη Χίο, σήμερα το πρωί, μετέβη στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Βικτόρων, ενώ κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών του απένειμε το μετάλλιο της Μητρόπολης Χίου, του Αγίου Ισιδώρου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο ηρώο της πόλης, ενώ κατευθυνόμενος στην εξέδρα των επισήμων για να παρακολουθήσει την παρέλαση σταμάτησε και συνομίλησε με συνταξιούχους του ΝΑΤ που διαμαρτύρονταν για τις περικοπές στις συντάξεις τους.
Η πλήρης δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Η απελευθέρωση της Χίου από τον τουρκικό ζυγό, στις 11 Νοεμβρίου του 1912, και η οριστική ενσωμάτωσή της στον Εθνικό μας κορμό, μας δίνει την ευκαιρία αλλά και μας επιβάλλει το χρέος να θυμόμαστε και να έχουμε ως οδηγό για το μέλλον, ιδίως υπό τις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις, την τριπλή, τουλάχιστον, συμβολή του Λαού αυτής της ιστορικής ψηφίδας της Πατρίδας μας:
Πρώτον, την συμβολή στην διαμόρφωση των δημοκρατικών θεσμών από την αρχαιότητα και στην απόκρουση της περσικής εισβολής, η οποία και καθόρισε την πορεία του Δυτικού Πολιτισμού εν γένει.
Δεύτερον, την συμβολή στην ευόδωση της Εθνεγερσίας του 1821, μεσ’ από τον ποταμό αίματος της Σφαγής της Χίου, δείγμα γραφής, δυστυχώς, της τουρκικής βαρβαρότητας.
Και, τρίτον, την συμβολή στη διαχρονική οικονομική άνθηση του Έθνους, όπως η συμβολή αυτή εκφράζεται μεσ’ από την εδραίωση της ελληνικής εμπορικής θαλασσοκρατορίας ως σήμερα».