Μετά τον Αντώνη Σαμαρά στο βήμα της συνόδου της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. ανέβηκε ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας: «Κατηγορούμε το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία. Υπονομεύει τη συναίνεση με την εμμονή του στην ίδια αποτυχημένη πολιτική», είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για απουσία στρατηγικής «που το μεσημέρι παραιτείται και το βράδυ αναλαμβάνει και πάλι καθήκοντα».

Ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι η ΝΔ είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και έτοιμη να διεκδικήσει τη νίκη. «Οι εκλογικοί μας συνδυασμοί θα συγκροτηθούν από γυναίκες και άντρες που αντιπροσωπεύουν το καλύτερο δυναμικό. Οι επόμενοι μήνες είναι μήνες σκληρής δουλειάς», σημείωσε ο γραμματέας της ΝΔ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος έκανε λόγο για κλίμα επανεκκίνησης. «Δεν το λέω γιατί έχει γλυκοχαράξει από δημοσκοπικής πλευράς. Κερδίσαμε κατά κράτος στην οικονομική μας στρατηγική εξόδου από την κρίση με επιμονή και ισχυρή θέση.

Δεν χαρακτηριζόμαστε φιλοευρωπαϊστές ή ευρωσκεπτικιστές αλλά ευρωπαίοι πολίτες. Κερδίσαμε κατά κράτος αυτούς που έλεγαν ότι για τα πάντα φταίει η προηγούμενη διακυβέρνηση.

Φάνηκε ότι απέτυχε το μεταπολιτευτικό μοντέλο. Κερδίσαμε κατά κράτος στα θέματα διαφάνειας και διαφθοράς. Τον δικό τους έστειλαν στο ειδικό δικαστήριο. Δεν είναι τυχαίο ότι έσκασε η κρίση στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ οδήγησε στον κρατισμό», είπε μεταξύ άλλων.

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Δεν πανηγυρίζουμε για τις δημοσκοπήσεις. Ενώ χάσαμε τις εκλογές με 11 μονάδες υπεκαλύψαμε τη διαφορά και σε όλες τις έρευνες στην πρόθεση ψήφου ή στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η ΝΔ είναι πρώτη δύναμη» είπε, σημειώνοντας ότι παραμένει μεγάλο των ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. «Δεν είμαστε οπαδοί του ώριμου φρούτου. Επιδιώκουμε να κερδίσουμε με θετικό λόγο», συνέχισε και υποστήριξε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές.

Σε ότι αφορά το θέμα της αυτοδυναμίας είπε ότι οι δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, αλλά εκτός από πτώση του ΠΑΣΟΚ δείχνουν και άνοδο της ΝΔ. «Μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως πρέπει «να πούμε την αλήθεια στο λαό πώς έχουμε πρόθεση να κυβερνήσουμε» και σημείωσε πως «το κράτος πρέπει να είναι υπηρέτης και όχι εργοδότης του πολίτη».

Η Ελίζα Βόζενμπεργκ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητά ψευδεπίγραφα συναίνεση στο λάθος και υποστήριξε ότι η ΝΔ κατάφερε τρία πράγματα:

Πρώτον η κυβέρνηση να δανείζεται τις προτάσεις της ΝΔ και να μιλά για μνημόνιο ανάπτυξης, δεύτερον παγιώνεται στη συνείδηση των πολιτών και στις δημοσκοπήσεις ότι η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και τρίτον αποδείχθηκε από δημοσιεύματα όπως της Wall Street Journal και από συνομιλητές στην Ευρώπη ότι αναγνωρίζουν στον πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά ηγέτη προοπτικής.