Σκληρές προειδοποιήσεις αλλά και για πρώτη φορά µια ενθαρρυντική κουβέντα άκουσε χθες στο πλαίσιο του Eurogroup ο νέος «τσάρος» της ελληνικής oικονοµίας Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ηταν ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος ανέλαβε να δείξει το «καρότο» στην ελληνική πλευρά: ζήτησε µεν να ψηφιστεί ως έχει το Μεσοπρόθεσµο και ο εφαρµοστικός νόµος αλλά προανήγγειλε ότι στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθούν αλλαγές στο Πρόγραµµα ώστε να αναδειχθεί η αναπτυξιακή πτυχή.

Κατά τα άλλα, οι ευρωπαίοι αξιωµατούχοι έπαιζαν όλη µέρα χθες τη γνωστή κασέτα: ψηφίστε χωρίς αντιρρήσεις το Πρόγραµµα, αλλιώς δεν έχει άλλα λεφτά. Αυτό βέβαια το ξέραµε, απλώς ο κ. Γιούνκερ προσπαθεί να προβάλει έναν καλό λόγο για να ψηφίσουν κι εκείνοι που χαρακτηρίζουν χωρίς νόηµα τις θυσίες.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα Νέα, το πρόβληµα απέχει πλέον αρκετά από το να θεωρείται ελληνικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρώπη έχουν διχαστεί τα κόµµατα αλλά και τα µέσα ενηµέρωσης σχετικά µε τα προβλήµατα της χώρας µας. Παράλληλα, 48 από τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις της ηπείρου προχώρησαν σε κοινή έκκληση υπέρ του ευρώ, γεγονός που σε συνδυασµό µε τις συνεχείς παρεµβάσεις του Λευκού Οίκου υπέρ της χρηµατοδότησης της χώρας µας δείχνει πόσο πολύπλοκο έχει γίνει το θέµα.

Το πρώτο… καρότο προς τον ελληνικό λαό – αλλά και την ελληνική κυβέρνηση – προσεφέρθη χθες από την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειµένου να µετριαστεί η εντύπωση του ωµού εκβιασµού πως εάν δεν εγκριθούν το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και ο εφαρµοστικός νόµος, η χώρα θα αφεθεί στη µοίρα της. Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκεράφησε ανοικτό το ενδεχόµενο να υπάρξουν µεταβολές στην πολιτική λιτότητας σε µεταγενέστερο χρόνο, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να µετριαστούν οι συνέπειες για τους έλληνες πολίτες – οι οποίοι, όπως είπε, «τον ακουµπούν βαθιά».

Παράλληλα ο νέος υπουργός Οικονοµικών Ευάγγελος Βενιζέλος µιλώντας στο περιθώριο του Eurogroup που συνεδρίασε στο Λουξεµβούργο, τόνισε ότι «το προέχον είναι να διαµορφωθεί µια καθαρή σχέση εµπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταµιευθεί η πέµπτη δόση. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν έως το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και ο εφαρµοστικός νόµος».

Παρά την προσπάθεια του κ. Γιούνκερ να χρυσώσει το χάπι της λιτότητας για τους Ελληνες, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο επίτροπος Ολι Ρεν,αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν βαν Ρόµπαϊ όπωςκαι ο εκτελών χρέη Νο1 του ∆ΝΤ κ. Λίπσκι κινήθηκαν µε τις δηλώσεις τους σε απολύτως εναρµονισµένο κλίµα: η εκταµίευση των επόµενων 12 δισ. ευρώ για την Ελλάδα θα γίνει µόνο αν το ελληνικό Κοινοβούλιο εγκρίνει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και τον εφαρµοστικό νόµο. Από κει και πέρα το νέοπακέτο βοήθειας, που θα περιλαµβάνει και τησυµβολή του ιδιωτικού τοµέα, θαολοκληρωθεί µόλις υπάρξει ο τελικός συµβιβασµός µεταξύ των εταίρων.

Μάλιστα, σε µια χαρακτηριστική ένδειξη… καχυποψίας, το Eurogroup – όπως έκανε γνωστό ο κ. Γιούνκερ – αποστέλλει τεχνικό κλιµάκιο της τρόικας σήµερα και αύριο προκειµένου να διακριβωθεί πως το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα που κατατίθεται στη Βουλή είναι πράγµατι αυτό που συµφωνήθηκε µεταξύ κυβέρνησης και δανειστών – δηλαδή, δεν έχουν γίνει «τροποποιήσεις»µετά την αναχώρηση του κλιµακίου του ∆ΝΤ, της Κοµισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πάντως, το Eurogroup θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 3 Ιουλίουπροκειµένου να εγκρίνει την εκταµίευση της δόσης αµέσως µετά τη «συµµόρφωση» της Ελλάδας.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στη δήλωσή του έκανε λόγο για την «άµεση και επιτακτική ανάγκη» να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, ως προς την εφαρµογή του Προγράµµατος. Εξήγησε επίσης πωςµετά την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας, θα υπάρξει «νέα χρηµατοδοτική στρατηγική, δηλαδή για το νέο Πρόγραµµα το οποίο αυτή τη στιγµή ετοιµάζεται». Συνεργάτες του Πρωθυπουργού έλεγαν πως πρόκειται για το Μνηµόνιο 2, τη νέα δανειακή σύµβαση, στο πλαίσιο της οποίας ενδεχοµένως να ενταχθούν και τα µέτρα για την ανάπτυξη, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Γιούνκερ. Ωστόσο, όπως επισήµανε και ο κ. Βενιζέλος, «ο πολιτικός χρόνος έχει συµπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε µέρα έχει τεράστια αξία και άρα δεν µπορούµε να χάνουµε ούτε ώρα».