Μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων επιχειρεί να δώσει ο αρθρογράφος της βρετανικής Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard, ο οποίος σε άρθρο του, σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε ποτέ να κερδίσει στο δημοψήφισμα! «Είναι τώρα παγιδευμένος και σπρώχνεται προς ένα Grexit», εξηγεί ο ίδιος.

«Σαν μια τραγωδία του Ευριπίδη, η μεγάλη μάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της έχει οδηγηθεί σε ένα κατακλυσμιαίο τέλος που δεν το είχε προγραμματίσει κανείς και από το οποίο ουδείς μπορεί να ξεφύγει και το απειλεί να συντρίψει την Ευρώπη», γράφει ο Ambrose Evans-Pritchard και συνεχίζει:

«Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε ποτέ να κερδίσει το δημοψήφισμα της Κυριακής για τους όρους του προγράμματος διάσωσης, πόσω μάλλον να τεθεί επικεφαλής σε μια φλεγόμενη εθνική εξέγερση εναντίον των ξένων ελέγχων. Προκήρυξε δημοψήφισμα με σκοπό να το χάσει. Το σχέδιο ήταν να αποχωρήσει έπειτα από μια καλή μάχη, να αποδεχθεί μια έντιμη ήττα και να παραδώσει τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου στον επόμενο – μαζί και το τελεσίγραφο των δανειστών από την 25η Ιουνίου. Έτσι, ο επόμενος θα δεχόταν την κατακραυγή».

Όπως εξηγεί ο αρθογράφος, «το τελεσίγραφο των δανειστών ήρθε σαν σοκ στο υπουργικό συμβούλιο. Νόμιζαν ότι ήταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας – κακής μεν, αλλά συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας είχε, ήδη, λάβει την απόφαση να συναινέσει στις απαιτήσεις για λιτότητα, αναγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ενώσει τις χώρες του Νότου και ότι υποτίμησε σοβαρά το κλίμα στην Ευρωζώνη.

Αντ’ αυτού, βρέθηκε με ένα σκληρό κείμενο από τους πιστωτές που ζητούσε αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, περαιτέρω μείωση των συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι πίεσαν το ΔΝΤ να μην δημοσιεύσει την έκθεσή του που έδειχνε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο, το Ταμείο αποφάνθηκε πως το χρέος της Ελλάδας χρειάζεται κούρεμα κατά 30% για να γίνει βιώσιμο και επιπλέον θα χρειαστεί 52 δισεκατομμύρια ευρώ για να βγει από την κρίση».

Κατά τον Γιάννη Βαρουφάκη, «οι δανειστές δεν ήθελαν από την Ελλάδα να υπογράψει, αλλά είχαν ήδη αποφασίσει να μας σπρώξουν εκτός». Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε δημοψήφισμα. Προς κατάπληξή τους νίκησαν, προκαλώντας τη μεγάλη ελληνική εξέγερση του 2015, τη στιγμή που οι άνθρωποι τελικά έβγαλαν μια πρωτόγονη κραυγή. Ο Τσίπρας είναι τώρα παγιδευμένος από την επιτυχία του. «Το δημοψήφισμα έχει τη δική του δυναμική. Οι άνθρωποι θα εξεγερθούν εάν γυρίσει πίσω από τις Βρυξέλες με έναν πλαστό συμβιβασμό», δήλωσε ο Κώστας Λαπαβίτσας. «Ο Τσίπρας δεν θέλει να βαδίσει στο μονοπάτι του Grexit, αλλά νομίζω πως συνειδητοποιεί ότι αυτό τώρα βρίσκεται μπροστά του», συμπληρώνει.

«Αυτό που θα πρέπει να ήταν μια γιορτή το βράδυ της Κυριακής, μετατράπηκε σε ολονυχτία. Ο Τσίπρας ήταν σε κατάσταση κατάθλιψης, αναλογιζόμενος όλα τα λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε που πήρε την εξουσία τον Ιανουάριο, συνομιλώντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες», περιγράφει ο αρθρογράφος.

«Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι έφτασε ο χρόνος να επιλέξει, είτε θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική του 61% και να μεταφέρει τη μάχη στο Eurogroup ή να ενδώσει στις απαιτήσεις των δανειστών και να εγκαταλείψει τον Βαρουφάκη ως ένδειξη καλής πίστης. Όλοι ξέρουν τι θα σήμαινε η μάχη. Μια εβδομάδα πιο πριν το υπουργικό συμβούλιο είχε συζητήσει ένα πλάνο δράσης, τη στιγμή που η ΕΚΤ αρνούμενη να αυξήσει τον ELA, αναγκάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει capital controls. Το πλάνο, σύμφωνα με το άρθρο, περιλάμβανε επίταξη της Τράπεζας της Ελλάδας και εκδίωξη του κεντρικού τραπεζίτη, υπό έκτακτης εθνικής νομοθεσίας. Τα υπολογιζόμενα 17 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμα κρυμμένα σε διάφορους κλάδους της κεντρικής τράπεζας θα κατάσχονταν.

Θα επέβαλλαν διπλό νόμισμα με την εισαγωγή των ΙOUs με τη μορφή που είχε κάνει η Καλιφόρνια, ενώ είχαν σκοπό να πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ευρωζώνης σε περίπτωση που γινόταν το Grexit. Επίσης, θα επέβαλλαν κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα που κρατάει η ΕΚΤ (27 δισ. ευρώ).

«Προσπαθούσαν να μας στραγγαλίσουν και να μας υποτάξουν και κάπως έτσι θα αντιδρούσαμε», λέει στην εφημερίδα ένας υπουργός. Ο Τσίπρας απέρριψε το πλάνο. Ήταν πολύ επικίνδυνο. Μόνο που μια εβδομάδα μετά, αυτό ακριβώς θα έπρεπε να κάνει, εκτός και αν προτιμούσε να αποδεχθεί μια εξαναγκασμένη επιστροφή στη δραχμή.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε σύγχυση για 36 ώρες. Την Τρίτη, η ελληνική πλευρά πήγε σε μια κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες χωρίς ένα συγκεκριμένο πλάνο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε να στείλει την Τετάρτη ένα πλάνο το οποίο ήταν πάνω κάτω η έκδοχη που οι δανειστές είχαν ήδη απορρίψει.

Τα γεγονότα κυλούν αυτή τη στιγμή εκτός ελέγχου. Οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, η ΕΚΤ διατηρεί παγωμένη τη ρευστότητα και συνεπώς το τραπεζικό σύστημα ασφυκτιά, εξηγεί ο Ambrose Evans-Pritchard.