Να πάρει ξεκάθαρη θέση για το εάν ενστερνίζεται τις απόψεις για ήπια προσαρμογή της οικονομικής πολιτικής που ασκούσε η κυβέρνηση της ΝΔ, στην οποία ήταν υπουργός, κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ. Αντώνη Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ, Ν. Μηταράκη, ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Καραμανλή δεν προετοίμασε τη χώρα για τη οικονομική κρίση.

Επιπλέον, παραπέμποντας στις δηλώσεις του κ. Μηταράκη ο οποίος «μίλησε ξακάθαρα για το παρελθόν», ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε πως όταν η κυβέρνηση υποστήριζε και υποστηρίζει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έβαλε τη χώρα τελείως αθωράκιστη σε μια παγκόσμια κρίση που ερχόταν, «μας κατηγορούν ότι μιλάμε για το παρελθόν».

Σημείωσε δε ο κ. Πεταλωτής πως ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση για έναν ακόμη λόγο, καθώς «έως σήμερα έχει αποφύγει συστηματικά η ΝΔ να αποστασιοποιηθεί από το κυβερνητικό της παρελθόν», ενώ «αντίθετα το υποστηρίζει όσο το επιτρέπουν οι εσωκομματικές της ισορροπίες».

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «είναι γνωστό πως υπάρχουν διάφορες απόψεις μέσα στη ΝΔ και ότι έχουν βγει στη δημοσιότητα τα παράπονα και οι διαφορετικές θέσεις των τομεαρχών της τόσο για τη λειτουργία της όσο και για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται από την ηγετική ομάδα της ΝΔ και που, όπως λένε οι ίδιοι, δεν εκφράζουν το κόμμα».

Παρέπεμψε δε στον κ. Βάρδα, τον στενό συνεργάτη και σύμβουλο του κ. Σαμαρά, ο οποίος «εξέφραζε άλλες απόψεις από αυτές που διατύπωνε ο αρχηγός της ΝΔ».

«Όμως θα πρέπει η ΝΔ να πάρει θέση σε συγκεκριμένα σημεία της οικονομικής πολιτικής», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι η ακολουθούμενη από τον κ. Καραμανλή οικονομική πολιτική «δεν είναι ξεκομμένη από το παρόν της ΝΔ».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση επιτροπής ελέγχου του πόθεν έσχες όλων των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών από το 1974 έως σήμερα, ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι «και πάλι η ΝΔ έφτασε ασθμαίνοντας να προτείνει κάτι που προαναγγείλαμε εμείς στις 6 Ιανουαρίου του 2011», δηλαδή τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαφάνεια των κομμάτων, στην οποία θα εμπεριέχεται και η αλλαγή του τρόπου ελέγχου του πόθεν έσχες των πολιτικών.