Επικρίσεις διατύπωσαν κοινοβουλευτικά κόμματα, τόσο εναντίον της κυβέρνησης όσο και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν για το περιεχόμενο της έκθεσης του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό.
Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα επιβεβαιώνεται ότι η υφιστάμενη διαπραγματευτική διαδικασία έχει φθάσει στα όριά της.
Επίσης επέκρινε την κυβέρνηση για την άρνηση της να διευρύνει της συνομιλίες ώστε η Τουρκία να καταστεί διαπραγματευτικό μέρος και την κάλεσε να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων ώστε να δοθεί ώθηση στη διαδικασία, πριν οι πρωτοβουλίες, προέλθουν από άλλους.
«Ανησυχεί τον ΔΗΣΥ το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας επιρρίπτει τις ευθύνες στους δύο ηγέτες και απαλλάσσει πλήρως την Τουρκία, στην οποία εκφράζει ευχαριστίες ενώ την εξισώνει με τις άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ
Επίσης επανέλαβε την πρόταση του ΔΗΣΥ να επιδιωχθεί η ενεργός εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τεθεί η Τουρκία προ των ευθυνών της.
Στην έκθεσή του, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να είναι μια χωρίς τέλος διαδικασία, ούτε και μπορούν να συνεχίζονται ατέρμονες συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, και κάλεσε τις δύο πλευρές να κινηθούν αποφασιστικά και να κάμουν τις σκληρές επιλογές που χρειάζονται για να επιτευχθούν συγκλίσεις.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι ούτε αντικειμενικός, ούτε δίκαιος, στην έκθεσή του.
«Μέσω της απόκρυψης, της παρασιώπησης και της ωραιοποίησης ο κ. Μπαν διευκολύνει και απενοχοποιεί την Τουρκία», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Περαιτέρω ανέφερε ότι σε ορισμένα σημεία της έκθεσής του, ο Μπαν Κι Μουν κρατά λεκτικά τις αποστάσεις, γεγονός που δεν είναι δίκαιο και αντικειμενικό, δεδομένου ότι είναι η τουρκική πλευρά που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις εκτός του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Εξ άλλου, αναφερόμενος στις σκέψεις του Γενικού Γραμματέα για πολυμερή διάσκεψη, είπε ότι το ΔΗΚΟ δεν του ούτε επιδιαιτητικό ρόλο, ούτε ρόλο κριτή που θα αποφασίσει για τη σύγκληση μιας τέτοιας διάσκεψης.
Επανέλαβε παράλληλα τη θέση της Λευκωσίας ότι πολυμερής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί μόνο εφόσον οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας σε ότι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επέκρινε έντονα το σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ, λέγοντας ότι είναι στην ουσία και ο συγγραφέας της έκθεσης.
«Δεν είναι άμοιρος ευθυνών και συνιστά πρόκληση για τους Ελληνοκύπριους», είπε ο κ. Καρογιάν.
Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε η έκθεση του Γ.Γ του ΟΗΕ αποτελεί μονότονη επανάληψη προηγουμένων εκθέσεων του, στην βάση της γνωστής προσέγγισης των ίσων αποστάσεων.
«Οι προτροπές και παραινέσεις του Γ.Γ θα είχαν νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο, εάν απευθύνονταν προς την τουρκική πλευρά, η οποία εξακολουθεί να αδικοπραγεί εις βάρος της διεθνούς νομιμότητας παραβιάζοντας ρητές πρόνοιες των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των οποίων ο Γ.Γ είναι εντολοδόχος», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.
Για μια ακόμη φορά, είπε, ο Γ.Γ του ΟΗΕ δεν αποφεύγει τον πειρασμό να ασκήσει ανεπίτρεπτη και ισοπεδωτική κριτική με αναφορές σε “αρνητική ρητορική”.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι με την έκθεση του Μπαν Κι Μουν, επιβεβαιώνεται η θέση που υποστήριζε το Κόμμα για λαθροβίωση της διαδικασίας και ταυτόχρονη απειλή να επιβληθεί διεθνής διάσκεψη.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι οι τολμηρές αποφάσεις από πλευράς ελληνοκυπρίων έχουν παρθεί προ πολλού και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για υποχωρήσεις.