Στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών του δήμου (βρεφονηπιακοί σταθμοί , Ίδρυμα αστέγων κ.α) θα διοχετευτούν τα χρήματα που αναμένεται να «κερδίσει» ο δήμος της Αθήνας από την πολιτική των περικοπών που εφαρμόζεται στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, σύμφωνα με το δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ο οποίος παραχώρησε σήμερα την πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου για τις προτεραιότητες της δικής του τετραετίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο ιστορικό κέντρο και τις ανάγκες του, ο κ. Καμίνης είπε ότι από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να γίνονται οι πρώτες ανακοινώσεις, ενώ έδωσε έμφαση στην επίσπευση των απαλλοτριώσεων, την ανάκτηση των δημόσιων χώρων, ενώ παρουσίασε για άλλη μία φορά τα κίνητρα που θα βοηθήσουν στην επιστροφή των κατοίκων στο κέντρο της Αθήνας.

Για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι θα επιδοτηθούν με περίπου 10 εκατ. ευρώ , όσα δηλαδή θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές που γίνονται στον «Αθήνα 9,84» το κόστος λειτουργίας του οποίου ετησίως ανέρχονταν στα 9 εκατ. ευρώ με εξαίρεση το εκλογικό έτος 2010, όπου το κόστος λειτουργίας ανήλθε στα 15,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος, ο ραδιοφωνικός σταθμός που τον Ιούνιο θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία, θα λειτουργήσει φέτος με 5 εκατ. ευρώ και από τον Σεπτέμβριο θα αλλάξει το προφίλ του σταθμού και θα μετατραπεί σε ένα αμιγές ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης των Αθηνών.

Μιλώντας για τα οικονομικά του δήμου Αθηναίων είπε ότι τα δάνεια αυξήθηκαν κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο (κατά 50%) και από 150 εκ. ευρώ που ήταν το 2009 έφτασαν τα 220 εκατ. , ενώ τα χρέη προς τρίτους αγγίζουν πια τα 77 εκατ. Ως εκ τούτου ο φετινός προϋπολογισμός θα είναι προσαρμοσμένος στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και από 990 εκ. ευρώ ( που δόθηκαν το 2010) θα δοθούν 818 εκ. ευρώ .

Έμφαση όμως θα συνεχίσει να δίνει ο δήμος τόσο στον σωστό φωτισμό της πόλης (αναμένεται να μπουν ακόμη και ιδιώτες στο ζήτημα αυτό δίνοντας χορηγίες), ενώ με μεγάλη αυστηρότητα θα υλοποιείται και ο καθαρισμός των δρόμων. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, «η πόλη θα μείνει καθαρή πάση θυσία». Γεγονός που σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι ακόμη και να μειωθεί το σώμα των εργαζομένων στην καθαριότητα , θα ενισχυθεί από εργαζομένους άλλων ειδικοτήτων.

Όσο αφορά τα ακίνητα του δήμου, ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό ώστε να υπάρξει μεγάλης κλίμακας οικονομία από τα ενοίκια που καταβάλλονται σήμερα .

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε επίσης το έργο που έχει ολοκληρωθεί στον τομέα της παράνομης στάθμευση λέγοντας ότι δόθηκαν 116.000 κλήσεις και τόνισε ότι θα δώσει έμφαση στην κυκλοφορία των ποδηλάτων μέσα στην πόλη, αυξάνοντας κατ’ αντιστοιχία τις θέσεις στάθμευσης για δίκυκλα και ποδήλατα.

Τέλος ο κ. Καμίνης εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης των θέσεων στάθμευσης προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερος χώρος στους μπλε κάδους ανακύκλωσης (από 4.000 που έχει σήμερα ο δήμος να φτάσουν τους 8.000) .