Ανοικτό αφήνει εκ νέου το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Δεν σας κρύβω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αρκετός κόσμος με παροτρύνει να αποφασίσω. Το έχω σκεφτεί και το έχω συζητήσει με την οικογένειά μου και με ανθρώπους, των οποίων τη γνώμη σέβομαι. Χωρίς καμία διάθεση αλαζονείας, πιστεύω ότι θα μπορούσα να διαδραματίσω ενωτικό και ειρηνοποιό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ».

Και συνέχισε: «Χρειάζεται επούλωση των πληγών, χαμηλοί τόνοι και έμφαση στις ανάγκες της κοινωνίας. Φτάνει με την εσωστρέφεια. Πρέπει να ενώνουμε και να μην διχάζουμε. Έχουμε ανάγκη από εξωστρέφεια, να ασχοληθούμε με τις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών. Χρειάζεται ενότητα και όχι περισσότερος διχασμός ή εσωτερική στρατηγική στη σκακιέρα της ιδιοτελούς παρουσίας. Αν είναι να οδηγηθούμε σε έναν βαθύ διχασμό με αυτή την απαξιωτική πρόταση μομφής που έχουμε στην πλάτη και με έναν καθαιρεμένο πρόεδρο, είναι προτιμότερο να προσφύγουμε μια ώρα αρχύτερα στα μέλη μας».

Κατά τον ίδιο, «το …μπροστά πρέπει να μπολιάζεται από τα διδάγματα του παρελθόντος, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ζωή του Έλληνα και της Ελληνίδας. Όπου επικράτησε η διχόνοια, περίσσευσε η αποτυχία. Δυστυχώς, οι προτάσεις μας επισκιάζονται από το κουτσομπολιό και από τα εσωτερικά μας».

Πρόσθεσε δε, ότι «εντός των τειχών υπάρχει ένας πολυκερματισμός που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποτελεσματικό ανάχωμα σε πολιτικές απαξίωσης της κοινωνίας που ακολουθεί η κυβέρνηση. Θα πρέπει να αναζητήσουμε έναν κοινό παρονομαστή, κοινές θέσεις που μπορούμε να υλοποιήσουμε με ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Να πάμε λίγο παραπίσω τους εγωισμούς και τα αρχηγιλίκια μας και να βρούμε πεδίο συνεννόησης. Πρέπει να μιλήσουμε με το «εμείς». Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ηγηθεί των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, να γίνει μπροστάρης και μαζί με άλλους όμορους χώρους ενδεχομένως να οδηγηθεί και σε κάποια εκλογική συνεργασία».

Σχολιάζοντας τέλος τις διεθνείς εξελίξεις, σημείωσε ότι: «Οι Βρυξέλλες “σκοτεινιάζουν” και μαζί όλη η Ευρώπη. Οι συνθήκες Μεσοπολέμου που επικρατούν με την τραγική άνοδο της ακροδεξιάς, πρέπει να μας θωρακίσουν ακόμη περισσότερο και να αντιληφθούμε τί κινδυνεύουμε να χάσουμε. Αυτή τη στιγμή παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι στην Ευρώπη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου δημοκρατικοί θεσμοί αντιπαρατίθενται ενάντια στο μίσος, στη μισαλλοδοξία, στον φασισμό και στον ναζισμό».