«Οι πολύ υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων συνιστούν μια ακόμη οικονομική “θηλιά” για τους αδειούχους, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους των νησιών, ενώ η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρκείται στο να μετρά φορολογικά έσοδα από τον ΦΠΑ και να ασκεί επικοινωνιακή πολιτική χωρίς αντίκρισμα », υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Γι’ αυτό και υποτίθεται ότι εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ… κάποια στιγμή ή, εναλλακτικά, τη μείωση του ΦΠΑ για τα ΙΧ, ίσως από του χρόνου και ίσως ποτέ, καθώς όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, “έχουμε δρόμο μπροστά μας”, λες και ανακάλυψε μόλις τώρα το πρόβλημα και τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις του», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΑΖΑ «η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να μειώσει τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στα εισιτήρια, που είναι στο 24%, για να διατηρήσει τα υπέρμετρα φορολογικά της έσοδα, επιτρέποντας ταυτόχρονα στις εταιρείες του κλάδου να καταγράφουν τα κέρδη που οι ίδιες επιθυμούν, ανεξάρτητα από τα πραγματικά κόστη τους».

«Βλέποντας τη ραγδαία αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ήδη από τον περασμένο Μάιο, είχε καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν άμεσα προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές των εισιτηρίων και να εξασφαλιστεί ότι η μεγάλη μερίδα των μεσαίων εισοδημάτων θα μπορέσει να μετακινηθεί στα ελληνικά νησιά το φετινό καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση θα παραμείνει αναπαυτικά ξαπλωμένη στην πολιτική “ξαπλώστρα” της ή θα λάβει άμεσα μέτρα μείωσης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και πάταξης της αισχροκέρδειας;» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.