«Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία», επιμένει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, και απαντά στις αντιδράσεις που υπάρχουν για την κίνηση της κυβέρνησης.

«Αν υπήρχε εξαήμερη εργασία, αν ξαφνικά η Ελλάδα από το πενθήμερο είχε περάσει στο εξαήμερο, το Σάββατο που μας πέρασε οπουδήποτε και να κοιτούσατε θα δούλευε ο κόσμος».

Η υπουργός υπογράμμισε πως αυτό που υπάρχει είναι το γεγονός ότι έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μία «έκτακτη βάρδια» σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Δηλαδή επιχειρήσεις που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα, όπως διυλιστήρια, εργοστάσια, βιομηχανίες. Σημείωσε πως δεν φτάνει να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, αλλά πρέπει να έχουν και κυλιόμενες βάρδιες και πως, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν εμπίπτουν όλοι οι εργαζόμενοι, π.χ. σε μία βιομηχανία που λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, το λογιστήριο δεν λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, άρα μόνο όσοι είναι στην παραγωγή και μόνο εφόσον προβλέπεται συγκεκριμένα για αυτή την κατηγορία.

Η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι αυτή η «έκτακτη βάρδια» δεν μπορεί να γίνεται κάθε Σάββατο, τονίζοντας πως αυτό θα ήταν «καταχρηστικό, παράνομο».

«Το εξαήμερο δηλώνει μία συχνότητα που δεν υπάρχει. Αντί δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι να δουλεύουν με τρεις και εξήντα, εφόσον υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει συμφωνία, εφόσον υπάρχουν όλα αυτά που έχουμε πει, πληρώνονται πολύ περισσότερο. Πόσο; Συν 40% αν αυτή η έκτακτη βάρδια είναι ημέρα Σάββατο, συν 115% του ημερομισθίου που θα έπαιρναν, αν αυτή η μέρα είναι Κυριακή ή αργία, συν 140% αν είναι Κυριακή, αργία και είναι νυχτερινά. Άρα μιλάμε για ένα μέτρο που δεν αφορά συνολικά τη χώρα. Αφορά συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων που λειτουργούν σε συνεχή λειτουργία», δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η κ. Κεραμέως σημείωσε πως, όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις γιαυτό, υπάρχει αποκλεισμός από το σύστημα.