Την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας προέταξε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) την Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024.

Η κα Κεραμέως απηύθυνε κάλεσμα προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων για διαρκή και εποικοδομητικό κοινωνικό διάλογο γύρω από όλα τα ανοιχτά ζητήματα, δεσμευόμενη ότι η πόρτα του υπουργείου θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους.

Αναφερόμενη στις προτεραιότητές της ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε ότι έχει θέσει ψηλά τη θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει σημαντικά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η οποία καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας και σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην προώθηση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί έτι περαιτέρω το πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.Τέλος, η υπουργός τόνισε ότι έχει ήδη ζητήσει από την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλους τους κλάδους, καθώς και στοιχεία για την πορεία των ελέγχων από το 2021 έως σήμερα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη ΓΣΕΕ εγκαινιάστηκε μία σειρά διαδοχικών συναντήσεων που έχει προγραμματίσει η κα Κεραμέως με το σύνολο των εθνικών κοινωνικών εταίρων, ενδεικτικό της προτεραιότητας που δίνει η υπουργός στους εκπροσώπους των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Έπεται η συνάντηση με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2024, στις 11:00, ενώ, την ερχόμενη εβδομάδα, θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, ‘Αννα Στρατινάκη, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης και από τη ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Ιωάννης Παναγόπουλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Δημήτρης Ταχματζίδης, ο Γενικός Γραμματέας, Νικόλαος Φωτόπουλος, ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Δημήτριος Καραγεωργόπουλος, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού, Απόστολος Ραυτόπουλος, ο Γραμματέας Οικονομικού, Γεώργιος Γεωργακόπουλος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, Γιώργος Πιέρρος και Αντώνιος Καρράς.

Πηγή: ΑΠΕ