Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προσπαθούν να ερμηνεύσουν στελέχη των κομμάτων, εστιάζοντας σε αποχή και απώλειες.

Η ΝΔ δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο του 33% που είχε θέσει για τις ευρωεκλογές, με τον βουλευτή Γιάννη Λοβέρδο να τονίζει πως η αποχή των πολιτών από τις κάλπες για εκείνον είναι κάτι αδιανόητο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές εστάλησαν από το εκλογικό σώμα πολλά και σοβαρά μηνύματα. Το μήνυμά τους δεν το έχουμε ερμηνεύσει ακόμα. Χρειάζεται να το δούμε ψύχραιμα και ουσιαστικά. Το βέβαια είναι ότι σε αυτές τις εκλογές του 40% η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα μακράν», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι: «προσωπικές ατζέντες μέσα στο κόμμα δεν ανέχομαι και δεν θα ανεχτώ. Όλοι υπακούμε στις αποφάσεις των οργάνων και τον αρχηγό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Προσπαθώντας να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανέφερε πως η ακρίβεια και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, προκάλεσαν τις απώλειες, ενώ για τα Τέμπη ανέφερε:

«Ποτέ δεν θέλαμε να συγκαλύψουμε τίποτα σε αυτή την τραγωδία. Το διαχειριστήκαμε κάπως ενοχικά. Πρέπει να παίρνουμε διδάγματα από όσα έγιναν και να τα μετατρέψουμε σε κυβερνητική σταθερότητα».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, αναφερόμενος στην αποχή, μίλησε για αποτυχία του πολιτικού συστήματος και όσων ασχολούνται με την πολιτική.

«Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει από το 2012 αξιωματική αντιπολίτευση. Παρά τον πόλεμο που δεχτήκαμε από όλες τις πλευρές, από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ που ήθελε να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί δύο διασπάσεις μέσα σε ένα χρόνο», είπε.

«Ο ελληνικός λαός, ο λαός που ψηφίζει συστηματικά τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, το μήνυμά τους είναι αυτό: «πρέπει να συνεργαστείτε». Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα, η πληγή που έχει υποστεί είναι τεράστια», συμπλήρωσε.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, τόνισε ότι: «Χθες υπήρξε συντριπτική ήττα του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής. Όχι μόνο γιατί υπήρξε συμμετοχή μόλις 40% με 60% αποχή, αλλά γιατί πολλές φορές η ανυπαρξία της πολιτικής ηττήθηκε από πολιτικούς γελωτοποιούς».

Ειδικότερα ανέφερε ότι οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πρέπει: «να ξεκινήσουν προγραμματική συζήτηση με μία δυνατότητα σύγκλισης και κατεύθυνσης που θα οδηγήσει σε κοινό σχήμα δημοκρατικής παράταξης».