Τους 21 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περίοδο 2024 – 2029 καλούμαστε να αναδείξουμε μέσα από την ψήφο μας την ερχόμενη Κυριακή 9 Ιουνίου. Ωστόσο, πόσοι σταυροί μπορούν να μπουν στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών;

Σε κάθε εκλογέα θα δοθεί ένας και μοναδικός φάκελος ο οποίος μονογράφεται κατά τη στιγμή της παράδοσής του από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής προς εμάς, και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Μαζί με το φάκελο, θα πάρουμε και την πλήρη σειρά εντύπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, καθώς και από ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Ακολούθως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καλούμαστε να αποσυρθούμε στο παραβάν όπου «σταυρώνουμε» τους υποψήφιους της προτίμησής μας.

Οι σταυροί προτίμησης σημειώνονται με μπλε ή μαύρο στυλό και δεν μπορεί να είναι πάνω από τέσσερις. Κάθε σταυρός μπαίνει δίπλα στο όνομα του υποψηφίου. Σε περίπτωση που τεθούν από τον εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Ακολούθως, όπως επισημαίνεται και στη σχετική εγκύκλιο, τοποθετούμε στον φάκελο το ψηφοδέλτιο της επιλογής του και αφού τον σφραγίσουμε, πάμε και τον ρίχνουμε στη διάφανη κάλπη.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιο του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).