Την Ελλάδα και την Κύπρο θεωρεί η Τουρκία ως τις δύο κορυφαίες απειλές για την εθνική της ασφάλεια, σύμφωνα με άρθρο του «Nordic Monitor», που παρουσιάζει απόρρητο έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Πληροφοριών της Τουρκίας.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία «Απρίλιος του 2016», ενώ πιθανότατα πρόκειται για αναβαθμισμένη έκδοση νεότερων οδηγιών του 2003. Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται η συγκέντρωση εκτενών πληροφοριών για στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές και τεχνολογικές δραστηριότητες στις συγκεκριμένες χώρες, ενώ, σύμφωνα με το ίδιο αυτό έγγραφο, οι πληροφορίες αξιολογούνται τακτικά, για να εντοπίζονται ενδείξεις απειλών και να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα.

Το έγγραφο περιλαμβάνει ένα σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης για την αξιολόγηση των απειλών από την Ελλάδα και την Κύπρο, με στόχο την προετοιμασία και την ενημέρωση των πολιτικών αποφάσεων. Το απόρρητο αυτό έγγραφο υπογράφεται από τον Χουλουσί Ακάρ, τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, αργότερα υπουργό Άμυνας της χώρας και σήμερα πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.