Κομβικά αναμένεται να αποδειχθούν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, καθώς, σύμφωνα με την εκτίμηση του Politico, ο αριθμός των βουλευτών των ακροδεξιών κομμάτων αναμένεται να είναι μεγαλύτερος από εκείνον του Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει και η Νέα Δημοκρατία.

Αυτό, από την άλλη, δεν σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πέσει στη δεύτερη θέση από την πρώτη που βρίσκεται σήμερα, καθώς είναι σαφές ότι τα ακροδεξιά κόμματα δεν θα μπορέσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, όμως, αποτυπώνει τη στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά αλλά και την είσοδο ενός πιο ριζοσπαστικού τμήματος της δεξιάς στο ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» του Politico, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να κερδίσει περί τις 170 έδρες. Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές και το κόμμα «Ταυτότητα και Δημοκρατία», οι δύο πιο βασικές ομαδοποιήσεις της Δεξιάς, αναμένεται να κερδίσουν περίπου 144 έδρες.

Από την άλλη, η Εναλλακτική για τη Γερμανία αναμένεται να κερδίσει 16 έδρες, ενώ το ουγγρικό κόμμα Φιντέσζ, του Βίκτορ Όρμπαν, μπορεί να κερδίσει 10. Πέντε έδρες περιμένει η γαλλική ακροδεξιά, 6 η πολωνική Konferedecja και 3 οι φιλορώσοι της Βουλγαρίας. Συνολικά, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά θα μπορούσε να φτάσει τις 184 έδρες.

Η πρόταση Λε Πεν στη Μελόνι

Η Μαρίν Λε Πεν έχει, μάλιστα, ήδη απευθύνει έκκληση στην Τζόρτζια Μελόνι για τον σχηματισμό μιας ακροδεξιάς υπερ-ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε να γίνουν μια «μεγάλη πολιτική οικογένεια». Το κόμμα της ακροδεξιάς Γαλλίδας αναμένεται να έρθει πρώτο στις επικείμενες ευρωεκλογές, όπως και εκείνο της Μελόνι στην Ιταλία.

Από την πλευρά της, η Μελόνι έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με άλλα δεξιά κόμματα, όμως εκτός από την πρόταση της Λε Πεν έχει λάβει και μια από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.