«Έχουμε μια πολύ σοβαρή και οργανωμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία, επενδύουμε πλέον και στην αερομεταφερόμενη μονάδα μας των δασοκομάντος και φυσικά στους εθελοντές μας, οι οποίοι είναι πολλοί και σημαντικοί για εμάς στο νησί», δήλωσε σήμερα από τη Σάμο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας παρακολούθησε από κοντά άσκηση επί χάρτου και πραγματοποίησε δύο συσκέψεις: Η μία με τον διοικητή της ΔΙΠΥΝ Σάμου, αξιωματικούς, πυροσβέστες και εθελοντές ενώ η δεύτερη ήταν ευρεία σύσκεψη με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, τον δήμαρχο της Ανατολικής Σάμου, Πάρη Παπαγεωργίου, τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, το νοσοκομείο Σάμου, την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) Σάμου, την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠ.Υ.Τ.) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και εκπροσώπους των κοινοτήτων του νησιού. 

«Πιστεύουμε στην πρόληψη, επενδύουμε στην πρόληψη» είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η Σάμος είναι ένα ξεχωριστό, ακριτικό νησί με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και πλούσιο σε δασικές εκτάσεις. Επίσης, αναφέρθηκε στους εθελοντές, μιλώντας για ανθρώπους «με προσφορά ψυχής και προσωπικότητα τέτοια, που αφιλοκερδώς προσφέρουν για να προστατέψουν τον τόπο τους». «Θα ενωθούμε όλοι μαζί, θα λειτουργήσουμε όλοι μαζί φέτος αποτελεσματικά και θα προασπίσουμε το νησί μας» τόνισε. 

Αναφερθείς στη δύσκολη αντιπυρική περίοδο που διανύουμε, υπογράμμισε ότι, λόγω του άνυδρου χειμώνα που πέρασε, οι ενάρξεις πυρκαγιών αποτελούν πιθανότητα για όλες τις περιοχές της χώρας. Επιπροσθέτως, επισήμανε πως «θέλω να είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι, πρώτα απ’ όλα να προασπίσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες των ανθρώπων και μετά το φυσικό κάλλος».

Ακόμη, ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στη Σάμο και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου, σημείωσε πως «όπου χρειαστεί ο δήμος μας θα είναι άμεσα στο πεδίο και θα λειτουργεί άψογα όπως είπε και ο κ. υπουργός, γιατί η φωτιά, αν δεν σβηστεί στη πρώτη μισή ώρα, δεν θα έχουμε αποτελέσματα». Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης, δήλωσε: «Έχουμε μαζί μας ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, απ’ όπου πέρασε άφησε ισχυρότατο αποτύπωμα, τώρα στο πιο κρίσιμο ίσως υπουργείο, ειδικά αυτή την εποχή, νομίζω ότι είναι μια εγγύηση ότι όλα θα πάνε καλά και εδώ για τη Σάμο».

Στη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τους φορείς συμμετείχαν οι ακόλουθοι: Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Παπαγεωργίου Πάρης, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Παπαθεοφάνους Θεμιστοκλής, ο δήμαρχος Φούρνων Καρύδης Δημήτριος, ο διοικητής 4ου Σταθμού Αναφοράς επισμηναγός Ψαρρής Αποστόλης, ο διοικητής Ναυτικού Σταθμού αντιπλοίαρχος Γκρούτσης Θεόδωρος, ο ταξίαρχος 79 ΑΔΤΕ Οικονόμου Ελευθέριος, ο λιμενάρχης Σάμου Τσινιάς Δημήτρης, η υποδιευθύντρια Αστυνομίας Βεργίνη Νίκη, η δασάρχης Σάμου Κινιαζοπούλου Ζωή, η προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανατολικής Σάμου Φερεντίνου Καλλιρρόη, ο αντιδήμαρχος δήμου Δυτικής Σάμου Πανούσος Αρτέμης, η διοικήτρια της ΚΕΔ Σάμου Σταμούλη Ανεζινιώ, η υποδιοικήτρια της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Νιούτσικου Μαρία – Δήμητρα, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Νοσοκομείου Σάμου Χατζηκωνσταντής Ιωάννης και ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Κοκκαρίου Αμυρσώνης Γιακουμής.

Πηγή: ΑΠΕ