Τον ρόλο του απλού παρατηρητή στα θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, απέδωσε στην κυβέρνηση ο Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, σε συνέντευξή του στο OPEN, χαρακτηρίζοντάς την «αμήχανη» για τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν. «Δεν έχω δει καμία οργανωμένη αντίδραση που να έχει παράξει αποτελέσματα.

Αναφέρομαι και στην επίσκεψη Ράμα, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα και είπε πολύ συγκεκριμένα πράγματα, αλλά και στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί από τον Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν είναι να πανηγυρίζουμε, γιατί θα μπορούν να πηγαίνουν και οι χριστιανοί στη Μονή της Χώρας, να μας το πει η κυβέρνηση της ΝΔ, να ξέρουμε ποια είναι η λογική της».

Ο Παύλος Χρηστίδης υποστήριξε πως είναι πολύ προβληματικός ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η εξωτερική πολιτική της χώρας σε επίπεδο Βαλκανίων καθώς «η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε όλες εκείνες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να καταστεί ένας πραγματικός πυλώνας πρωτοβουλιών στην εξωτερική πολιτική. Θα έπρεπε ήδη να έχει πάρει πρωτοβουλίες για τη Μέση Ανατολή, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως και την κρίση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια». Αναφερόμενος τέλος στον ιστορικό ρόλο της Ελλάδας, υποστήριξε πως σε τέτοιου είδους ζητήματα, θα έπρεπε με τις ενέργειες και τις αντιδράσεις της να θέτει τον πήχη ψηλότερα, αντί να τον χαμηλώνει διαρκώς.