Μήνυμα συμπόρευσης, αλληλεγγύης και κοινού αγώνα του ελληνικού λαού με τον γαλλικό και τον γερμανικό μετέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις επισκέψεις του, χθες και προχθές, σε Παρίσι και Βερολίνο.

Μιλώντας στα ελληνικά ΜΜΕ στην γερμανική πρωτεύουσα, μετά τις επαφές που είχε με την ηγεσία της Αριστεράς (Die Linke), τον Πρόεδρο Κλάους Ερνστ και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι, με τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο μόνος δρόμος για την διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης και για την σωτηρία του κοινού νομίσματος είναι η εγκατάλειψη των προγραμμάτων λιτότητας και η εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής.

«Αυτή η δοκιμασία δεν αφορά μόνο Έλληνες και Ελληνίδες, αλλά όλους τους Ευρωπαίους. Αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε δρόμο χωρίς επιστροφή, το ίδιο θα συμβεί σε ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού και έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη των ηγετών της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να επιλέξει, ανέδειξε την ανάγκη να εξευρεθούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για το πρόβλημα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντομα ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα δώσει προοπτική και ελπίδα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την Ελλάδα έκτος Ευρωζώνης και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αλήθεια, πότε πρωτοακούσατε για την πιθανότητα διάλυσης του ευρώ ή για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας; Από τότε που εφαρμόζεται το μνημόνιο. Το μνημόνιο θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης, θέτει σε κίνδυνο την διατήρηση του ευρώ.