Σειρά διαλέξεων στη μνήμη της Ντόλλη Γουλανδρή θεσπίζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Μια φορά κάθε χρόνο ένας σπουδαίος ομιλητής από το χώρο της αρχαιολογίας θα δίνει μια ομιλία στην Νέα Υόρκη με θέμα τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε κατά την αρχαιότητα στις Κυκλάδες αλλά και σε άλλες κοιτίδες του ελληνικού χώρου.

Η κοινή αυτή δράση ενισχύει τους παλαιούς δεσμούς των δύο μουσείων και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η συνεργασία αυτή ανακοινώθηκε επισήμως σε ειδική κοινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Δρ. Τόμας Κάμπελ, ο επικεφαλής επιμελητής του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων Δρ. Κάρλος Πικόν, ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης και η Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρα Μαρινοπούλου.