Στις «πιθανώς καρκινογόνες» ουσίες συμπεριέλαβε το παιδικό ταλκ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μέσω έκθεσης που δημοσίευσε η αρμόδια υπηρεσία του για την έρευνα σχετικά με τον καρκίνο (IARC).

Για τη συγκεκριμένη έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Oncology» την περασμένη εβδομάδα, συνεργάστηκαν 29 επιστήμονες από 13 χώρες. Η ταξινόμηση ως «πιθανώς καρκινογόνο» (Ομάδα 2Α), είναι «το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο βεβαιότητας ότι μια ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο».

Όπως αναφέρεται, οι επιστήμονες για την τελική αξιολόγηση βασίστηκαν σε «περιορισμένα στοιχεία» για καρκίνο των ωοθηκών, «επαρκή στοιχεία» για ανάπτυξη καρκίνων σε πειραματόζωα και «ισχυρά στοιχεία» καρκινογόνων επιπτώσεων που βρέθηκαν σε ανθρώπινα κύτταρα.

Σύνδεση με τον καρκίνο των ωοθηκών

Συγκεκριμένα, η έκθεση επικαλείται τα ευρήματα μιας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε τον Μάιο και η οποία διαπίστωσε ότι η εφαρμογή ταλκ στα γυναικεία γεννητικά όργανα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Ο πιθανότερος λόγος αυτής της συσχέτισης είναι η μόλυνση με αμίαντο. Το ταλκ είναι ένα φυσικό ορυκτό που εξορύσσεται σε πολλά μέρη του κόσμου και αποτελείται από μαγνήσιο, πυρίτιο, οξυγόνο και υδρογόνο. Αν και δεν περιέχουν όλα τα προϊόντα αμίαντο, τα δύο ορυκτά συχνά σχηματίζονται μαζί, καθιστώντας δύσκολη την εξόρυξη καθαρού ταλκ. Επιπλέον, τα αποθέματα ταλκ συνήθως περιέχουν τους πιο τοξικούς και καρκινογόνους τύπους αμιάντου, όπως τρεμολίτη ή ανθοφυλλίτη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στο ταλκ με τη χρήση βρεφικής πούδρας ή καλλυντικών. Ωστόσο, η πιο σημαντική έκθεση συμβαίνει όταν εξορύσσεται, μεταποιείται ή χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι υπάρχουσες μελέτες υποδηλώνουν, αν και όχι με επαρκή ισχύ, ότι το ταλκ θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ιδίως καρκίνου των ωοθηκών. Ωστόσο, τονίζουν, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει χρησιμοποιήσει ταλκ κινδυνεύει, καθώς η ανάπτυξη όγκου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος των δόσεων, τον τρόπο της επαφής αλλά και τον χρόνο της έκθεσης.

Οι έρευνες σε πειραματόζωα και ο αντίκτυπος στα κύτταρα

Η IARC, επικαλούμενη τα επιστημονικά δεδομένα, επισημαίνει επίσης το υψηλότερο ποσοστό κακοήθων νεοπλασιών σε θηλυκούς αρουραίους (καρκίνοι μυελού των επινεφριδίων και πνεύμονα) και καλοήθεις, αλλά και κακοήθεις νεοπλασίες σε αρσενικούς αρουραίους (καρκίνοι μυελού των επινεφριδίων).

Τέλος, η έρευνα για τον αντίκτυπο του ταλκ στα κύτταρα αποκάλυψε ισχυρά στοιχεία πρόκλησης χρόνιας φλεγμονής, αλλοίωσης της ανάπτυξης τους, ακόμα και θάνατο των κυττάρων.

Τεράστιες αποζημιώσεις από την Johnson & Johnson

Η έκθεση της IARC και η αναγνώριση του ταλκ ως «πιθανό καρκινογόνο» έρχεται μόλις έναν μήνα μετά την απόφαση της Johnson & Johnson να καταλήξει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, καταβάλλοντας 700 εκατομμύρια δολάρια σε μια μαζική συλλογική αγωγή σχετικά με την ασφάλεια της διάσημης παιδικής πούδρας της και άλλων προϊόντων ταλκ, καθώς σε αυτά εντοπίστηκαν ίχνη αμιάντου.

Όμως οι νομικές υποθέσεις της δεν τελειώνουν στην εν λόγω μαζική αγωγή. Μάλιστα, στις αρχές Ιουνίου, δικαστήριο του Πόρτλαντ επιδίκασε το ποσό των 260 εκατ. δολαρίων σε βάρος της Johnson & Johnson για υπόθεση με γυναίκα που εμφάνισε μεσοθηλίωμα, έναν σπάνιο τύπου καρκίνου που συνδέεται με την έκθεση στον αμίαντο.