Η συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέους και τους ενήλικες κάτω των 65 ετών αυξάνεται εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με νέα έκθεση του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report.

Αν και το εγκεφαλικό παραμένει συνηθέστερο στους ηλικιωμένους και η συνολική συχνότητα των εγκεφαλικών στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 65 παραμένει χαμηλή, τα περιστατικά στους νέους ενήλικες παρουσιάζουν ανησυχητική άνοδο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο Healthline, στην ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών παρουσιάστηκε αύξηση 14,6%, ενώ στις ηλικίες 45-64 ετών σημειώθηκε αύξηση 15,7%.

Παράγοντες κινδύνου

Η άνοδος της συχνότητας των εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέους συνδέεται με την αύξηση της παχυσαρκίας και της υπέρτασης. Τόσο η παχυσαρκία όσο και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό. Σύμφωνα με την έκθεση του CDC, η υπέρταση στους ενήλικες ηλικίας 45-64 ετών αυξήθηκε κατά περισσότερο από 6% μεταξύ 1999 και 2018.

Ο Δρ. Gregory W. Albers, Διευθυντής του Κέντρου Εγκεφαλικών στο Ιατρικό Κέντρο του Στάνφορντ, επισημαίνει ότι η αύξηση των εγκεφαλικών στους νέους συνοδεύεται από την αντίστοιχη αύξηση στην παχυσαρκία και την υπέρταση, και αυτό αποτελεί κακό σημάδι.

Ο Δρ. Matthew S. Schrag, Νευρολόγος και Βοηθός Καθηγητής Νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, προσθέτει ότι η υπέρταση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό. «Όταν εξετάζεται κάθε επιδημιολογική μελέτη, σε κάθε ήπειρο σε αυτόν τον πλανήτη, με κάθε δημογραφικό στοιχείο, αυτό που αναδεικνύεται σε γενικές γραμμές ως παράγοντας κινδύνου εγκεφαλικού περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο είναι η υπέρταση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμη στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον και δείχνει την κοινωνική ανισότητα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι πως οι ενήλικες με χαμηλότερη από δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων (18,2%). Ο Δρ. Albers σημειώνει ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη εκπαίδευση έχουν καλύτερη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και καλύτερη κάλυψη ασφαλιστικών παροχών, γεγονός που μπορεί να εξηγεί και τις διαφορές στα ποσοστά εγκεφαλικών.

Πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων

Η Δρ. Omoye Imoisili, ερευνήτρια στη Διεύθυνση Πρόληψης Καρδιοπαθειών και Εγκεφαλικών στο CDC, διευκρινίζει πως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού. Η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση υγιούς βάρους, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι κρίσιμοι παράγοντες για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.