Η πίτσα αποτελεί αγαπημένο φαγητό για πολλούς, αλλά οι παραδοσιακές συνταγές με επεξεργασμένα κρέατα – αλλαντικά, όπως το πεπερόνι, το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα, συνδέονται με κινδύνους για την υγεία μας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν χαρακτηριστεί ως «καρκινογόνα για τον άνθρωπο», καθώς περιέχουν χημικές ουσίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ιδιαίτερα στο παχύ έντερο.
Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να στερηθείτε την αγαπημένη σας πίτσα! Με μικρές αλλαγές στα υλικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υγιεινό γεύμα που προστατεύει τον οργανισμό σας.
Ακολουθούν πέντε ιδέες για αντικαρκινικές πίτσες, όπως προτείνει η διατροφολόγος Nichole Andrews. Σε όλες τις πίτσες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βάση ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης.
1. Πίτσα λαχανικών – Veggie Delight
«Φορτώστε» την πίτσα σας με πολύχρωμες πιπεριές, μανιτάρια, σπανάκι και ντομάτες. Προσθέστε φρέσκα μυρωδικά, όπως βασιλικό ή μαϊντανό, για επιπλέον γεύση. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Παρέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στην προστασία του παχέος εντέρου.
2. Μεσογειακή πίτσα – Mediterranean
Ακολουθήστε το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, επιλέγοντας ελιές, αγκινάρες, πιπεριές, κρεμμύδια, ντοματίνια και ελαιόλαδο. Συμπληρώστε με θρυμματισμένη φέτα για μια πλούσια γεύση. Τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής περιέχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η συγκεκριμένη διατροφή έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνων, όπως του παχέος εντέρου και του προστάτη.
3. Κλασική μαργαρίτα ολικής άλεσης – Margherita Makeover
Χρησιμοποιήστε φρέσκες ντομάτες ή ντοματίνια, βασιλικό και μοτσαρέλα πάνω σε βάση ολικής άλεσης. Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι βάσεις ολικής άλεσης είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
4. Λευκή πίτσα με πράσινα λαχανικά – White Pizza with Greens
Αντί για σάλτσα ντομάτας, χρησιμοποιήστε βάση με χαμηλό αλάτι από ρικότα. Συμπληρώστε με σπανάκι, λάχανο και λίγο σκόρδο. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε β-καροτένιο και βιταμίνη C, προστατεύοντας από διάφορες μορφές καρκίνου.
5. Πέστο με κοτόπουλο και λαχανικά – Pesto Chicken Veggie
Χρησιμοποιήστε πέστο βασιλικού, χαμηλή σε αλάτι, ως βάση. Προσθέστε κολοκυθάκια, κοτόπουλο, ψητές πιπεριές και φρέσκο σπανάκι. Το σπανάκι και οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού. Το κοτόπουλο αποτελεί άπαχη πηγή πρωτεΐνης, προσφέροντας ενέργεια χωρίς τους κινδύνους του επεξεργασμένου κρέατος.
Πίτσα… χωρίς ενοχές
Η πίτσα μπορεί να μετατραπεί σε σύμμαχο της υγείας μας, αρκεί να κάνουμε έξυπνες επιλογές στα υλικά. Επιλέγοντας λαχανικά, τροφές ολικής άλεσης και υγιεινές εναλλακτικές, προστατεύουμε τον οργανισμό μας από κινδύνους, όπως ο καρκίνος. Απολαύστε την αγαπημένη σας πίτσα χωρίς ενοχές, κάνοντάς τη μέρος μιας ισορροπημένης και αντικαρκινικής διατροφής.