Η βρώμη αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα πρωινά γεύματα, ιδιαίτερα σε μορφή κουάκερ. Πρόσφατα, όμως, η θρεπτική της αξία της τέθηκε υπό αμφισβήτηση, καθώς οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου την κατέταξαν ως «junk food» (ανθυγιεινό τρόφιμο), πυροδοτώντας πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις.

Παρά την απρόσμενη κατηγοριοποίηση, η βρώμη φαίνεται να έχει ευρύτατα αποδεκτά οφέλη για την υγεία μας. Τελικά όμως είναι είναι αντάξια της φήμης της και ωφελεί πράγματι τον οργανισμό μας;

Τα Θρεπτικά Συστατικά της Βρώμης

Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα στη β-γλυκάνη, που αποτελεί έναν τύπο διαλυτής ίνας με μοναδικές ιδιότητες:

  • Μείωση της χοληστερόλης: Η β-γλυκάνη έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων της επιβλαβούς χοληστερόλης LDL, συμβάλλοντας έτσι στην καλή υγεία της καρδιάς.
  • Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα: Οι φυτικές ίνες της βρώμης επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης μετά το γεύμα, μειώνοντας τις απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
  • Στήριξη της υγείας του εντέρου: Η β-γλυκάνη λειτουργεί ως πρεβιοτικό, θρέφοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου και ενισχύοντας το μικροβίωμα.

Εκτός από φυτικές ίνες, η βρώμη περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β1, μαγγανίου, φυτοθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών.

Η Βρώμη ως Πλήρες Δημητριακό

Όπως αναφέρει στη βρετανική Huffington Post η ειδική στη διατροφή Candida Rebello από το American Heart Association, η βρώμη είναι αναντίρρητα ωφέλιμη για την καρδιά και το πεπτικό σύστημα. Όλα τα είδη βρώμης, ακόμη και όταν έχουν υποστεί επεξεργασία για την παραγωγή κουάκερ, είναι πλήρη δημητριακά. Αυτό σημαίνει ότι τα θρεπτικά στοιχεία και οι φυτικές ίνες διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό, ανεξάρτητα από τη μορφή στην οποία καταναλώνεται.

Ο Φράνκι Φίλιπς, διαιτολόγος στη Βρετανική Διαιτητική Ένωση, φαίνεται να συμφωνεί: «Δεν υπάρχει ούτε ένας διαιτολόγος που θα θεωρούσε τη βρώμη οτιδήποτε άλλο παρά πολύτιμη τροφή για όλες τις ηλικίες».

«Το συστατικό των φυτικών ινών που περιέρχει από μόνο του είναι ένα διατροφικό θαύμα καθώς είναι ένας τύπος ίνας που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των αυξήσεων των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα», τόνισε ο Δρ Φίλιπς, μιλώντας στο ίδιο μέσο.

«Ακόμη και όταν έχουν επεξεργαστεί ως βρώμη κουάκερ, παραμένουν μια εξαιρετικά θρεπτική, χαμηλού κόστους και ευέλικτη τροφή που περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μια σειρά από μέταλλα και αντιοξειδωτικά», πρόσθεσε.

Η Επεξεργασία και οι Μορφές της Βρώμης

Η βρώμη είναι διαθέσιμη σε πολλές μορφές: από ολόκληρους κόκκους και νιφάδες έως στιγμιαία κουάκερ που προετοιμάζονται γρήγορα. Σύμφωνα με τους ειδικούς που μίλησαν στην Huffington Post , ακόμη και οι περισσότερο επεξεργασμένες μορφές βρώμης περιέχουν φυτικές ίνες και βασικά θρεπτικά συστατικά, αν και οι στιγμιαίες μορφές μπορεί να έχουν ελαφρώς υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσουν ταχύτερη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με τις λιγότερο επεξεργασμένες μορφές.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν την προτίμηση απλών, μη στιγμιαίων κουάκερ, ώστε να αποφεύγεται η επιπλέον ζάχαρη. Επίσης αντί για προσθήκη σιροπιού ή ζαχαρης, συνιστώνται εναλλακτικές όπως φρέσκα φρούτα, ξηροί καρποί και μούρα για την ενίσχυση της θρεπτικής αξίας.

«Σαφώς, η προσθήκη σιροπιού ή ζάχαρης σε ένα μπολ κουάκερ δεν είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιτευχθεί ισορροπία, αλλά η προσθήκη ψιλοκομμένων ξηρών καρπών και φρούτων μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερα τα θρεπτικά συστατικά σε μια ήδη κορυφαία επιλογή πρωινού», σημείωσε ο Δρ. Φίλιπς.

Τελικά, είναι η βρώμη καλή για τον οργανισμό μας;

Εν τέλει, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η βρώμη είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα δημητριακά. Παρέχει μακράς διάρκειας κορεσμό, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση του σακχάρου και στη στήριξη του εντερικού μικροβιώματος.

Παρά τις διαφορετικές μορφές στις οποίες κυκλοφορεί, ακόμη και οι πιο επεξεργασμένες εκδοχές της παραμένουν θρεπτικές, ενώ οι συνδυασμοί της με θρεπτικά υλικά μπορούν να προσφέρουν ένα απόλυτα ισορροπημένο πρωινό γεύμα.

Συμπερασματικά, η βρώμη όχι μόνο δεν είναι «junk food» αλλά αντίθετα θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές επιλογές για άτομα όλων των ηλικιών. Αν συνδυαστεί σωστά, αποτελεί ιδανική επιλογή για την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού μας.