Ο χυμός από κεράσια προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, χάρη στην αφθονία των αντιοξειδωτικών και άλλων ωφέλιμων ενώσεων που περιέχει.

Το Health παρουσιάζει τα έξι κύρια οφέλη του χυμού κερασιού:

1. Υποστηρίζει την καρδιακή υγεία

Ο χυμός κερασιού είναι πλούσιος σε φυτικές ενώσεις όπως προανθοκυανιδίνες, ανθοκυανίνες και φλαβονόλες. Αυτές οι ενώσεις έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν την καρδιακή υγεία.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του χυμού κερασιού βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μιας διαδικασίας που προκαλεί κυτταρικές βλάβες και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση χυμού κερασιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

2. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Ο χυμός κερασιού μπορεί να καταπολεμήσει την αϋπνία και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μια ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο και βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης.

Επιπλέον, τα κεράσια περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης και σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου.

Φυτικές ενώσεις όπως η προκυανιδίνη Β-2 που βρίσκονται στα κεράσια έχουν συνδεθεί επίσης με έναν πιο ξεκούραστο ύπνο. Πιλοτική μελέτη σε ενήλικες άνω των 50 ετών με αϋπνία έδειξε ότι η κατανάλωση 240 ml χυμού κερασιού δύο φορές την ημέρα αύξησε τον χρόνο ύπνου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

3. Μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική υγεία

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες θεωρείται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη γνωστικής εξασθένησης. Ο χυμός κερασιού έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου.

Μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις της κατανάλωσης χυμού κερασιού στη γνωστική υγεία σε ηλικιωμένους. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που έπιναν δύο φλιτζάνια χυμό κερασιού καθημερινά για 12 εβδομάδες παρουσίασαν βελτίωση στη μνήμη και στις επιδόσεις σε δοκιμασίες μάθησης σε σύγκριση με την ομάδα ενός εικονικού φαρμάκου (placebo). Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες με περισσότερους συμμετέχοντες, για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

4. Μπορεί να βελτιώσει την ανάκαμψη και την αντοχή στην άσκηση

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο χυμός κερασιού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αντοχής και της ανάκαμψης από την άσκηση στους αθλητές. Ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι ο χυμός κερασιού μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή λειτουργία και να μειώσει τον μυϊκό πόνο, τη φλεγμονή και τη βλάβη στους αθλητές.

Η ανασκόπηση βρήκε, επίσης, ότι η κατανάλωση συμπυκνωμένου χυμού κερασιού σε υγρή μορφή ή σε σκόνη 1,5 ώρα πριν από την άσκηση βελτίωσε σημαντικά την αντοχή. Αυτά τα οφέλη αποδίδονται στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του χυμού κερασιού, όπως επίσης και στην ιδιότητά του να ενισχύει τη ροή του αίματος.

5. Μπορεί να προστατεύσει την υγεία των οστών

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κεράσια μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία κατά της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία. Μια μελέτη σε ηλικιωμένες γυναίκες έδειξε ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών χυμού κερασιού καθημερινά οδήγησε σε μείωση της καταστροφής των οστών.

Αν και αυτή η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία, γεγονός που προκαλεί επιφυλάξεις, τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη του χυμού κερασιού θεωρείται ευρέως ότι συμβάλλουν στην προστασία της υγείας των οστών.

6. Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Ο χυμός κερασιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας των εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας, μιας επώδυνης μορφής φλεγμονώδους αρθρίτιδας που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.

Ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με ουρική αρθρίτιδα που κατανάλωναν τακτικά χυμό κερασιού ή εκχύλισμα κερασιού παρουσίασαν λιγότερες εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν προϊόντα κερασιού. Η κατανάλωση χυμού κερασιού συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χυμός κερασιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν από τη σύσταση κατανάλωσης χυμού κερασιού για την αρθρίτιδα.

Πρόσθετα οφέλη και προφυλάξεις

Ο χυμός κερασιού αποτελεί καλή πηγή χαλκού, ενός μετάλλου που είναι σημαντικό για την παραγωγή αιμοσφαιρίων, συνδετικών ιστών και ενέργειας. Τα κεράσια περιέχουν επίσης περισσότερα αντιοξειδωτικά ανά μερίδα, σε σύγκριση με πολλά άλλα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων του κόκκινου κρασιού, του χυμού πορτοκαλιού και της μαύρης σοκολάτας.

Τέλος, ο χυμός τους έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), γεγονός που τον καθιστά λιγότερο πιθανό να προκαλέσει απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, γι’ αυτό τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να τον καταναλώνουν με μέτρο. Μάλιστα, ορισμένες μάρκες ενδέχεται να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Για να απολαύσετε τα μέγιστα οφέλη του, επιλέξτε 100% καθαρό χυμό κερασιού χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Επίσης, τα άτομα με αλλεργία στα κεράσια θα πρέπει να τον αποφεύγουν για πιθανή αλλεργική αντίδραση. 

Ο χυμός κερασιού παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε συμπλήρωμα ή τρόφιμο, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο και σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες και συνθήκες υγείας.