Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη χώρα μας, στην οποία συμμετείχαν 1.067 ασθενείς και 93 γιατροί η ηλικία, η κληρονομικότητα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια -ανεξάρτητα από το αν κάποιος παίρνει ή όχι κορτιζόνη-είναι επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης οστεοπόρωσης στους άνδρες.
Η έρευνα έγινε σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών που είχαν υποβληθεί σε έλεγχο οστικής πυκνότητας είτε λόγω βεβαρυμένου ιστορικού, είτε μετά από προτροπή γιατρού ή προληπτικά.
Η έρευνα έδειξε ότι το φυσιολογικό βάρος, η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και η τακτική σωματική άσκηση σε νεαρή ηλικία, είναι σημαντικοί προστατευτικοί παράγοντες ενάντια στην ανδρική οστεοπόρωση.
Όπως εξήγησε ο ενδοκρινολόγος , Γ. Τροβάς και ο αναπληρωτής καθηγητής ορθοπεδικής, Ν. Παπαϊωάννου , σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες, 55%, που είχαν κάνει μέτρηση οστικής πυκνότητας διαγνώστηκαν τελικά με οστεοπόρωση.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι από πολλές διεθνείς μελέτες επιβεβαιώνεται ότι και οι άνδρες άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν, όσο και οι γυναίκες, κίνδυνο να υποστούν κάποιο κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.
Αναφέρεται μάλιστα ότι ο κίνδυνος αυτός για ένα μεσήλικα άνδρα είναι μεγαλύτερος από την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι έξι μήνες μετά από κάταγμα ισχίου η θνησιμότητα είναι διπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.