Στη μετάλλαξη Delta, τη σημασία του εμβολιασμού αλλά και την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας επικεντρώθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως το επόμενο κύμα θα δείξει πώς θα εξελιχθεί ο ιός αλλά και πότε εκτιμάται ότι θα μας εγκαταλείψει.
«Τον Σεπτέμβριο θα δούμε πώς θα πάει η κατάσταση στην Ευρώπη. Αν το επόμενο κύμα είναι πιο σοβαρό τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Αν το επόμενο είναι πιο μικρό με πολύ λιγότερα θύματα και κρούσματα αυτό σημαίνει ότι βαίνουμε προς την λήξη της πανδημίας».
Tρίτη δόση;
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της τρίτης δόσης το χειμώνα είπε πως είναι πολύ πιθανό και συζητιέται. «Θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το παγκόσμιο δίλημμα είναι αν θα γίνει η τρίτη δόση στην Ευρώπη ή πρώτη δόση στην Αφρική.
Επιπλέον, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως «το CDC έβγαλε ένα εσωτερικό έγγραφο που μάλλον διέρρευσε το οποίο μιλάει για μεγάλη μεταδοτικότητα πράγμα που το ξέραμε αλλά πλέον μιλάει και την δυνατότητα μετάδοσης από τους εμβολιασμένους, το οποίο αλλάζει τους κανόνες τους παιχνιδιού γι’ αυτό και οι Αμερικανοί συζητάνε πλέον για χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους».
Για την πιθανότητα να χρειάζονται μάσκες και οι εμβολιασμένοι (στους εξωτερικούς χώρους) ο κ. Βατόπουλος σχολίασε πως ίσως χρειαστεί εφόσον υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι τριγύρω μας και εφόσον το επίπεδο της επιδημίας εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλο. «Εξαρτάται δηλαδή και από την επίπτωση του νοσήματος. Αν έχουμε πολύ νόσημα τριγύρω μας έστω και ελαφρύ η μάσκα θα είναι χρήσιμη».
Κληθείς να σχολιάσει τις ηλικίες που πλήττει αυτό το στέλεχος ο καθηγητής δήλωσε πως αφορά όλες τις ηλικίες, αλλά στην παρούσα φάση κυρίως του νέους. «Ελπίζω να μην φτάσουμε στους περιορισμούς κυκλοφορίας κλπ» σημείωσε, ενώ υπενθύμισε τη χρήση των ατομικών μέτρων προφύλαξης όπως η χρήση μάσκας.
Κολλάει σαν την ανεμοβλογιά η μετάλλαξη Delta
Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται το «χτίσιμο» του τείχους ανοσίας σε συνάρτηση του ρυθμού εμβολιασμού και το πώς μεταλλάσσεται ο ιός. «Αν μοιάζει με την ανεμοβλογιά, όπως είπαν οι Αμερικανοί, η ανεμοβλογιά είχε ένα R0 (δείκτης μεταδοτικότητας) 10, ενώ ο κορονοϊός 2 οπότε για την ανεμοβλογιά η συλλογική ανοσία πρέπει να φτάσει στο 90%» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.
Εξήγησε πως το RO είναι το πόσα άτομα κολλάει κατά μέσο όρο κάθε κρούσμα. Στην ανεμοβλογιά κατά μέσο όρο κολλάει κάποιος 10 ανθρώπους ενώ το πρώτο στέλεχος του κορονοϊού κάθε άνθρωπος (κρούσμα) κολλούσε δύο ανθρώπους.