Όλοι λίγο πολύ έχουμε έρθει στην άβολη θέση να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε επειγόντως την τουαλέτα. Το αίσθημα είναι δυσάρεστο και επιτακτικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κρατηθούμε σε όποια κατάσταση και συνθήκη και αν βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή.
Δυστυχώς για κάποιους συνανθρώπους μας αυτό το αίσθημα είναι πολύ πιο συχνό και δεν συμβαίνει μία στις τόσες αλλά αποτελεί την καθημερινότητά τους. Η φύση του συγκεκριμένου προβλήματος και το ταμπού που υπάρχει γύρω από τέτοια ζητήματα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, αφού δεν μπορούν να το συζητήσουν ανοιχτά και αναγκάζονται να βρίσκουν δικαιολογίες. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια, με αποτέλεσμα να εντείνεται η κατάσταση και να καθυστερεί η ίαση.
Τα προβλήματα που σχετίζονται με την υπερλειτουργική κύστη όπως είναι η επιτακτικότητα για ούρηση, η συχνουρία, η επιτακτική ακράτεια και η νυκτουρία είναι πιο συχνά απ’ όσο θα περίμενε κανείς. Με βάση μια πληθυσμιακή μελέτη 16.776 ανδρών και γυναικών άνω των 40 ετών, φάνηκε ότι η συχνότητα της υπερλειτουργικής κύστης στην Ευρώπη είναι 15,6% για τους άνδρες και 17,4% για τις γυναίκες (ref.: Milson I et al BJU International (2001) 87, 760-766).
Λόγω της φύσης του προβλήματος, ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν αναφέρουν καν το πρόβλημα στον γιατρό, εξαιτίας του φόβου ντροπής ή και εσφαλμένης άποψης ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Η συχνότητα του συνδρόμου αυξάνεται με την ηλικία, σε βαθμό που από κάποιους να θεωρείται εσφαλμένα ως φυσιολογικό επακόλουθο του γήρατος.
Πέρα από τις άμεσες συνέπειες το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία του ασθενούς, ενώ προκαλεί δυσκολίες και στην κοινωνική του ζωή. Οι πάσχοντες αποφεύγουν να πηγαίνουν στον κινηματογράφο, στο θέατρο, σε αθλητικά θεάματα, στην εκκλησία ή και σε άλλους χώρους διασκέδασης. Μερικοί ασθενείς σηκώνονται 2 ή και περισσότερες φορές τη νύχτα για να ουρήσουν και έτσι δεν απολαμβάνουν ποτέ έναν ξεκούραστο ύπνο, νιώθοντας κουρασμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ορισμένοι αποφεύγουν τις σεξουαλικές σχέσεις, καθώς θεωρούν το πρόβλημά τους ανασταλτικό παράγοντα.
Το πρώτο βήμα για μία σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης είναι να απευθυνθεί ο πάσχων σ’ έναν ειδικό. Ο ουρολόγος θα κάνει τη διάγνωση με γνώμονα το ιστορικό αλλά και τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων και ημερολογίων κύστης, ενώ θα πρέπει να διερευνηθούν και αποκλειστούν άλλες παθολογικές καταστάσεις που εκδηλώνονται με την ίδια συμπτωματολογία. Ειδικά στους άνδρες, θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να σχετίζονται τα συμπτώματα με την λεγόμενη Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη.
Από εκεί και πέρα συνιστάται αλλαγή στον τρόπο ζωής. Όπως π.χ., ο περιορισμός πρόσληψης παραγόντων που πιθανόν ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη αλλά και πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους, που όταν συσπώνται ισχυρά μπορούν να αναχαιτίσουν τη σύσπαση της κύστης και να αναστείλουν την επιτακτικότητα. Παράλληλα, μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμη η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τέλος, αν κριθεί απαραίτητο μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί σε άλλες επεμβατικές μεθόδους θεραπείας.
Αν κι εσύ αντιμετωπίζεις προβλήματα υπερλειτουργικής κύστης μπες στο denkratiemai.gr και ενημερώσου για όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις. Μέσα από την καμπάνια «Δεν κρατιέμαι», η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.), σε συνεργασία με την εταιρεία Astellas, έχει προβεί στην προβολή και προώθηση του πολύ ιδιαίτερου και άκρως σημαντικού θέματος της Υπερλειτουργικής Κύστης και της Ακράτειας.
Στόχος της δράσης είναι να αναδείξει πόση σημασία έχει ο έλεγχος και η εξέταση του συμπτώματος από τον κατάλληλο γιατρό (ουρολόγο), ώστε ο πάσχων να μην εξαρτάται από «λύσεις» ανάγκης (όπως πάνες, σερβιέτες ή ειδικά εσώρουχα). Η κατάλληλη αντιμετώπιση και θεραπεία είναι αυτή που θα μειώσει σημαντικά το φαινόμενο και την συχνότητά του (κάτι που φυσικά εξαρτάται από τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης).
Ζήσε τη ζωή σου ελεύθερα και μην αφήνεις την υπερλειτουργική κύστη να σε κρατάει πίσω από όλα όσα θέλεις να κάνεις και να απολαύσεις!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της καμπάνιας «Δεν κρατιέμαι» εδώ
Μια πρωτοβουλία της Astellas με την επιστημονική επιμέλεια της ΕΟΕ | Copyright 2021
Σημαντική Σημείωση: Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.