Φυτικά προϊόντα που διατίθενται στην Ευρώπη ως βοηθήματα για αδυνάτισμα διαπιστώθηκε ότι περιέχουν μια Φαρμακευτική ουσία, η οποία αποσύρθηκε από Ευρώπη και ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας.

Η ανάλυση του τσαγιού Payouji και των δισκίων Pai You Guo Slim από την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου φαρμακευτικών προϊόντων της Βρετανίας αποκάλυψε ότι περιέχει το φάρμακο για το αδυνάτισμα σιμπουτραμίνη.

Η σιμπουτραμίνη αποσύρθηκε από την ευρωπαϊκή αγορά τον Ιανουάριο του 2010 υπό τον φόβο ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν στους καταναλωτές να διακόψουν την λήψη της και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Στις αρχές του μηνός, αποσύρθηκε και από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, στις ΗΠΑ έχουν ανακληθεί διάφορα σκευάσματα βοτάνων διότι διαπιστώθηκε ότι περιείχαν σιμπουτραμίνη – και τώρα εντοπίζονται ανάλογα σκευάσματα και στην Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων & Προϊόντων Υγείας (MHRA) της Βρετανίας, οποιοδήποτε σκεύασμα περιείχε σιμπουτραμίνη θεωρείται «επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία».

Και αυτό, διότι όχι μόνο ενδέχεται να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως υπέρταση, έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι το τσάι Payouji και οι κάψουλες Pai You Guo Slim αποτελούν μη εγκεκριμένα σκευάσματα βοτάνων και συνεπώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας», δήλωσε ο επικεφαλής Πολιτικής Βοτάνων της MHRA Ρίτσαρντ Γούντφιλντ.