Η ψηφιακή εποχή έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους, με την ειδικότητα της Οδοντιατρικής να μην αποτελεί εξαίρεση. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν συστήσει τους επαγγελματίες οδοντιάτρους σε μια νέα εποχή, όπου τα καθημερινά ζητήματα που αφορούν τη στοματική υγεία των ανθρώπων διαγιγνώσκονται και θεραπεύονται με εντελώς σύγχρονο τρόπο. Οι ψηφιακές αυτές καινοτομίες όχι μόνο έχουν βελτιώσει την εμπειρία του ασθενή, αλλά και τη συνολική ποιότητα της οδοντιατρικής περίθαλψης.

Η Οδοντιατρική, λοιπόν, είναι σήμερα εκσυγχρονισμένη, αποτελεσματική, ακριβής και θέτει τον ασθενή στο επίκεντρό της. Εφαρμόζοντας τις ψηφιακές καινοτομίες στο ιατρείο της, η Οδοντίατρος Ιωάννα Καζάκου παρατηρεί από πρώτο χέρι τη θετική επίδραση που έχουν οι ψηφιακές δυνατότητες στην εμπειρία των ασθενών, γι’ αυτό και μας βοηθά να ρίξουμε φως στην εξέλιξη που έχουν υποστεί οι οδοντιατρικές πρακτικές, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νέας εποχής. 

Κυρία Καζάκου, πώς πιστεύετε ότι η ψηφιακή εποχή έχει αλλάξει την επιστήμη της Οδοντιατρικής και ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις για τους επαγγελματίες οδοντιάτρους;

Εδώ και πολλά χρόνια η Οδοντιατρική έχει μπει σε έναν ψηφιακό κόσμο, ο οποίος της έχει δώσει απίστευτες δυνατότητες. Έχει αλλάξει τον τρόπο διάγνωσης, έχει τροποποιήσει την κατάστρωση του σχεδίου θεραπείας, έχει καταφέρει να προβλέψει τα αποτελέσματα της θεραπείας και προφανώς έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αρτιότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια αποτελέσματα. Ο αριθμός των χαρούμενων ασθενών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Οι ασθενείς πλέον ταλαιπωρούνται όλο και λιγότερο ακόμη και σε πολύ απαιτητικές χειρουργικές θεραπείες. Η πρόκληση για το σύγχρονο Οδοντίατρο είναι να μην αφεθεί ολοκληρωτικά στα χέρια της τεχνολογίας και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την κριτική ιατρική του γνώση. Η ιατρική γνώση, η εμπειρία και η ενσυναίσθηση δεν αντικαθίστανται από κανένα ψηφιακό εργαλείο. Ο γιατρός είναι σημαντικό να χρησιμοποιεί τα ψηφιακά μέσα που του δίνονται βοηθητικά για τη βελτιστοποίηση του αποτελέσματος και της θεραπείας του ασθενούς του.

Με ποιους τρόπους θεωρείτε πως επηρεάζει η ψηφιακή οδοντιατρική τη συνολική εμπειρία και ικανοποίηση του ασθενή; Πώς πετυχαίνετε από την πλευρά σας την ισορροπία ανάμεσα στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των ιατρικών πρακτικών και στη διατήρηση μιας ανθρώπινης σχέσης με τους ασθενείς σας;

Ο εκσυγχρονισμός στο χώρο της Οδοντιατρικής δεν επηρεάζει καθόλου τη διατήρηση των ανθρώπινων σχέσεων με τους ασθενείς. Ακόμη και όταν η οδοντιατρική ρουτίνα του σύγχρονου οδοντιατρείου είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, η προσωπική σχέση ασθενούς/γιατρού δε διαταράσσεται. Ο οδοντιατρικός ασθενής εξ ορισμού έχει την ανάγκη επικοινωνίας και μιας καλής σχέσης με το θεράποντα γιατρό του. Χωρίς αυτή, πολύ πιθανό να μη φτάσει καν στο κατώφλι του οδοντιατρείου!

Άραγε η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, όπως οι μέθοδοι απεικόνισης, η τρισδιάστατη σάρωση, ο ψηφιακός σχεδιασμός χαμόγελου, έχουν βελτιώσει τη διαδικασία διάγνωσης, αλλά και την ακρίβεια και αποτελεσματικότητα των οδοντιατρικών θεραπειών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους;

Η ψηφιακή απεικόνιση, ο ψηφιακός σχεδιασμός του σχεδίου θεραπείας, ο ψηφιακός σχεδιασμός χαμόγελου, η ψηφιακή σάρωση και η μετά-ψηφιακή κατασκευή των προσθετικών αποκαταστάσεων, έχουν βελτιώσει τόσο την πορεία της όλης διαδικασίας, όσο και το αποτέλεσμα της θεραπείας. Σε κάποιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα μπορεί να αγγίξει τα όρια της τελειότητας. Το βέβαιο είναι πως ο ασθενής συνολικά, βιώνει πιο ευχάριστα την οδοντιατρική του εμπειρία.

Οι ψηφιακές εξελίξεις στην επανορθωτική οδοντιατρική, όπως η τεχνολογία CAD/CAM που εφαρμόζετε στο οδοντιατρικό σας κέντρο, βελτιώνουν την ανθεκτικότητα και την αισθητική των οδοντικών αποκαταστάσεων;

Με την τεχνολογία CAD/CAM έχουμε προσθετικές αποκαταστάσεις υψηλής αισθητικής και αντοχής, σε μικρό χρονικό διάστημα, μεγάλης ακρίβειας, διατηρώντας ένα ψηφιακό αρχείο του ασθενούς, χωρίς απόβλητα αποτυπωτικών υλικών στο ιατρείο. Νομίζω πως ο αναλογικός παραδοσιακός τρόπος εργασίας είναι ένα μακρινό παρελθόν.

Καθώς σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, ποια είναι η δυναμική των υπηρεσιών του ψηφιακού marketing με στόχο τη σύνδεση με ασθενείς και την προβολή των ιατρικών υπηρεσιών σε ένα πιο ευρύ κοινό;

Κατά τη γνώμη μου το marketing και δη το ψηφιακό είναι πολύ χρήσιμο σε κάθε τομέα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Πρέπει να υπάρχουν τρόποι όπου ο κάθε επαγγελματίας να δύναται να κάνει γνωστό τί μπορεί να προσφέρει. Ακόμη και σε ευαίσθητους χώρους όπως ο ιατρικός, θεωρώ πως το marketing είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Ο κάθε επιστήμονας υγείας πρέπει να μπορεί να συνδεθεί με τους ασθενείς του και να προβάλει τις υπηρεσίες του στο ευρύ κοινό. Παρόλα αυτά το marketing για να είναι αξιόπιστο θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, ειλικρίνεια και σύνεση. Επιπλέον θα ήθελα να αναφέρω πως για τον ασθενή δε θα πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιλογής του γιατρού του. Με γνώμονα το γεγονός ότι επηρεαζόμαστε πολύ από την εικόνα και τη διαφήμιση, την όποια έκθεση του γιατρού θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό και ωριμότητα. Ο γιατρός δεν είναι μοντέλο, ούτε οφείλει να μπορεί να εκτίθεται στα social media σα μοντέλο. Ο γιατρός έχει χρέος να επιτελεί άρτια το λειτούργημά του και να καταφέρνει στοιχειωδώς να το επικοινωνεί διαδικτυακά.

Τέλος, με ποιους τρόπους εσείς και η ιατρική σας ομάδα παραμένετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες τάσεις στην οδοντιατρική και τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας στους ασθενείς σας;

Ο σύγχρονος οδοντίατρος έχει μοναδικό τρόπο να ενημερώνεται μέσα από τα προγράμματα δια βίου μάθησης, τα συνέδρια, τα σεμινάρια και ένα μεγάλο εύρος μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η μάθηση και η εκπαίδευση δε σταματούν ποτέ. Ο καθένας από εμάς πρέπει να βελτιώνεται και να ξεπερνάει κάθε φορά τον καλύτερο προηγούμενο εαυτό του. Μόνο έτσι μπορεί να καταφέρει να βρίσκεται στις εξελίξεις και αυτό προσπαθούμε όλοι εμείς στο Οδοντιατρικό Κέντρο STOMA.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα stoma.com.gr ή καλέστε στο 210 8981351 για να σας συμβουλεύσουμε για κάποιο πρόβλημα σχετικά με την υγεία του στόματός σας.

Το Ιατρείο βρίσκεται στη Γλυφάδα, προς το τέλος του εμπορικού κέντρου της περιοχής επί της οδού Δημ. Αγγ. Μεταξά 46Β, ακριβώς απέναντι από το κλειστό κολυμβητήριο.

Ακολουθήστε την Οδοντίατρο Ιωάννα Καζάκου στα Social Media: Facebook Instagram | Youtube