Με την ευκαιρία της 69ης Επετείου του ΟΗΕ, το Περιφερειακό Γραφείο του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, η Εθνική Επιτροπή για τη UNICEF, η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και το New York College, διοργάνωσαν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου (Ημέρα του ΟΗΕ) 2014, Συνέδριο με θέμα: Απολογισμός του Ρόλου του ΟΗΕ στην Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, στην αίθουσα «Γιάννου Κρανιδιώτη» του υπουργείου των Εξωτερικών.

Μετά από μια εντυπωσιακή ερμηνεία ελληνικών τραγουδιών για την περίσταση από τη Χορωδία του Υπουργείου Πολιτισμού, χαιρετισμό απηύθυναν η Βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Γραφείου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και για το Περιβάλλον κα Διονυσία-θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Υπεύθυνος για την Ελλάδα του Περιφερειακού Γραφείου του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, κ Δημήτρης Φατούρος, η Επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας και Δημόοιας Πληροφόρησης του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες κα Καίτη Κεχαγιόγλου, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Καίτη Τζιτζικώστα, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, ε.τ. Πρέσβης κ Χάρης Καραμπαρμπούνης, η ΓΓ του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Πρόεδρος της Επιτροπής Εναντίον των Πυρηνικών κα Μαρία Σωτηροπούλου-Αρβανίτη και ο Πρόεδρος του New York College κ Ηλίας Φούτσης. Σημειωτέον, το New York College είναι μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ {Global Compact}.

Στη συνέχεια έκαναν εισηγήσεις: ο Καθηγητής κ Θεόδωρος Κουλουμπής για το ρόλο του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ο Καθηγητής κ Αλέξανδρος Κούτσης για το ρόλο του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, και ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων κ Κωνσταντίνος Φίλης για το ρόλο του ΟΗΕ στα Βαλκάνια. Συντόνισε ο Δημοσιογράφος κ. Σεραφείμ Φυντανίδης. Υπεύθυνος του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής και Διευθυντής Διπλωματικών και Διεθνών Σπουδών του New York College κ Π.Ι.Καραφωτιάς.

Το Συνέδριο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία παρά τη θεομηνία. Μεταξύ των επισήμων που διακρίναμε στην κατάμεστη αίθουσα ήταν: η ΑΕ ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας κ Peter Michalko, ο τ.Υπουργός κ Γεώργιος Ρωμαίος, ο ε.τ. Πρέσβης κ Βασίλειος Εικοσιπένταρχος, ο επ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ Αθανάσιος Καφίρης, ο επ. Πρόεδρος του ΕΦΕΤ και Διευθυντής στο Δημόκριτο κ Νίκος Κατσαρός, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κ Παναγιώτης Σίσκος, ο επ. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας κ Αθανάσιος Τζιούμης, ο Αντιδήμαρχος Βριλησσίων κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης κ.ά. Το Συνέδριο παρακολούθησαν εκατοντάδες φοιτητές και κόσμος.

Μετά τη λήξη του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του New York College παρέθεσε δεξίωση.

Ο Πρόεδρος του New York College κ. Ηλίας Φούτσης

H εντυπωσιακή ερμηνεία ελληνικών τραγουδιών για την περίσταση από τη Χορωδία του Υπουργείου Πολιτισμού