Στη δημοσιότητα έδωσε ο ισπανικός ιδιωτικός φορέας αξιολόγησης Scimago Lab την παγκόσμια κατάταξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων για το 2013.
Η μεθοδολογία του στηρίζεται στα δημοσιεύματα και τις αναφορές κάθε επιστήμονα-ερευνητή-ιδρύματος, όπως αυτά φιλοξενούνται στη βάση ερευνητικών αναφορών Scopus ενώ στα κριτήρια που θέτει στην αξιολόγηση είναι: μέγεθος και επίπεδο επιστημονικών δημοσιευμάτων και αναφορών, μέγεθος και επίπεδο διεθνών-διατμηματικών-διαιδρυματικών συνεργασιών.
Στις λίστες κατάταξής του δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο πανεπιστήμια άλλα και άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, της επιχειρηματικότητας κλπ.
Στους πίνακες που ανακοίνωσε πρόσφατα συμπεριλαμβάνονται 2740 φορείς ανώτατης εκπαίδευσης. Στις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται το πανεπιστήμιο του Havard το οποίο ακολουθείται το πανεπιστήμιο του Τόκυο και του Τορόντο. Στις πρώτες 20 θέσεις βρίσκονται 8 πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ, 4 πανεπιστήμια από την ανερχόμενη Κίνα και 2 από την Ιαπωνία. Από την Ευρώπη η Μεγάλη Βρετανία εκπροσωπείται με 3 πανεπιστήμια στις θέσεις 14,15 και 18 ενώ 1 γαλλικό πανεπιστήμιο κατατάσσεται 16.
Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια
Όσον αφορά την Ελλάδα το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταλαμβάνει την 195η θέση ανάμεσα σε 1987 πανεπιστήμια, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 257η θέση.
Από τα πανεπιστήμια της περιφέρειας αυτό της Πάτρας κατατάσσεται 4ο σε εθνικό επίπεδο και 502ο στον κόσμο ενώ τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Κρήτης καταλαμβάνουν την 751η θέση και την 791η αντίστοιχα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στον πίνακα που ακολουθεί στην πρώτη στήλη είναι η θέση του ιδρύματος σε παγκόσμιο επίπεδο (WR) στη δεύτερη στήλη είναι η θέση στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή (RR) και στην Τρίτη στήλη είναι η κατάταξη σε εθνικό επίπεδο (CR). Δηλαδή το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι 195ο στον κόσμο, 61ο στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, και 1ο σε Εθνικό επίπεδο.