Ελέγχους στην κοστολόγηση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από δύο επιτροπές και νέα αυστηρά κριτήρια και προδιαγραφές που αφενός θα μειώνουν τη συνολική επιβάρυνση και αφετέρου θα εξασφαλίζουν ποιοτικά συγγράμματα για τους φοιτητές, προβλέπει τροπολογία, την οποία κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.
Ο υπουργός χαρακτήρισε «πρόκληση» το ετήσιο κόστος των συγγραμμάτων των ΑΕΙ, το οποίο ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ. «Σκοπός μας είναι το ποσό που θα εξοικονομήσουμε να διατεθεί στη φοιτητική μέριμνα», σημείωσε.
Αναφερόμενος στην έκδοση υπουργικής απόφασης, ο κ. Φίλης τόνισε: «Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις συνεπείς εκδοτικές επιχειρήσεις, εξυγιαίνοντας τον εκδοτικό χώρο, για τη συντήρηση και προαγωγή μίας ελληνικής επιστημονικής βιβλιογραφίας υψηλού επιπέδου, προβλέποντας παράλληλα διοικητικές ποινές και πρόστιμα στους εκδότες που παραβιάζουν κατάφορα τις διατάξεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, αντί για τον υπολογισμό του κόστους κάθε συγγράμματος, η Επιτροπή Ελέγχου Κοστολόγησης θα ελέγχει τη διαμόρφωση τις τιμής, με βάση την ΚΥΑ, κοστολόγησης, προσδιορίζοντας, μεταξύ άλλων, επακριβώς τα κριτήρια για την υπαγωγή τις διδακτικού βιβλίου στην κατηγορία «ιατρικό-μαθηματικό-τεχνικό-τέχνης-μουσικής», την αναγκαιότητα για τετραχρωμία και όλων των παραγόντων μείωσης του κόστους.
Παράλληλα, η δεύτερη επιτροπή (Επιτροπή Δειγματοληπτικού Ελέγχου και Ενστάσεων) θα ελέγχει τη διαμόρφωση του κόστους με ελέγχους της κοστολόγησης και του κόστους των διανεμομένων τίτλων κάθε μίας από τις εκδοτικές επιχειρήσεις και θα επιλύει διαφωνίες μεταξύ εκδοτών και Επιτροπής Ελέγχου Κοστολόγησης.