Tο χτύπημα του κουδουνιού της εξώπορτας μοιάζει (και είναι κατά βάση) μια συνηθισμένη «εμπειρία». Είναι στιγμές, όμως, που μπορεί να μας ξαφνιάσει είτε επειδή η ώρα είναι ακατάλληλη είτε επειδή δεν περιμένουμε κάποιον -έχει τύχει σε όλους. Για τις περιπτώσεις αυτές, υπάρχει μια σειρά κανόνων για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδράσουμε, για να αποφύγουμε οποιοδήποτε απρόοπτο μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του σπιτιού μας και της οικογένειάς μας. Τους κανόνες αυτούς, μάλιστα, είναι πολύ χρήσιμο να τους διδάξουμε και στα παιδιά μας.

  • Κατ’ αρχάς, σκεφτείτε ποιος θα μπορούσε να σας χτυπήσει την πόρτα. Προσπαθήστε να θυμηθείτε αν έχετε κανονίσει συνάντηση με φίλο, συγγενή ή κάποιον τεχνικό.
  • Κοιτάξτε από το ματάκι της πόρτας ή από το παράθυρο. Εάν δεν αναγνωρίζετε το άτομο στην άλλη πλευρά της πόρτας, μην ανοίξετε.
  • Ρωτήστε ποιος είναι. Σταθείτε κοντά στην πόρτα για να ακούσετε καθαρά την απάντησή του. Εάν δεν αναγνωρίζετε τη φωνή ή δεν είστε ακόμα σίγουροι ποιος είναι, μην ανοίξετε την πόρτα.
  • Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για την περίπτωση που χτυπάνε την εξωτερική πόρτα της πολυκατοικίας. Αν δεν βλέπετε ποιος είναι από τη θυροτηλεόραση ή δεν ακούτε καλά από το θυροτηλέφωνο, ώστε να είστε βέβαιοι ποιος είναι, δεν ανοίγετε. Αν πάλι είναι κάποιος γνωστός σας και απλώς υπάρχει μπέρδεμα στην επικοινωνία σας, σίγουρα θα προσπαθήσει να σας τηλεφωνήσει.
  • Αν τα χτυπήματα επιμένουν χωρίς να μπορείτε να ταυτοποιήσετε ποιος είναι, μη διστάσετε να καλέσετε την αστυνομία.
  • Αν ανοίξετε την πόρτα, να έχετε οπωσδήποτε τον σύρτη ασφαλείας και να την ανοίξετε…τόσο όσο.
  • Αν ο άγνωστος σας πει ότι είναι λ.χ. τεχνικός από εταιρεία κοινής ωφελείας ή πωλητής, ζητήστε να δείτε ταυτότητα ή σχετική διαπίστευση. Πάρτε το έγγραφο από τη «χαραμάδα» της πόρτας και εξετάστε το προσεκτικά. Και πάλι, όμως, αν δεν είστε σίγουροι, μην ανοίξετε.
  • Να είστε υποψιασμένοι για αφύσικα σημάδια, π.χ. τσαλακωμένη ή βρώμικη στολή αυτού που σας χτυπά την πόρτα.
  • Αν κάποιος ζητήσει να μπει στο σπίτι σας για λόγους έκτακτης ανάγκης (λ.χ. επειδή τράκαρε και θέλει να τηλεφωνήσει), μπορείτε να προσφερθείτε να επικοινωνήσετε εσείς για λογαριασμό του, αλλά μην τον αφήσετε να μπει στο σπίτι. Μην επιτρέψετε στον αλτρουισμό σας να σας βάλει σε πιθανό κίνδυνο.
  • Αν τελικά ανοίξετε την πόρτα στον άγνωστο και μπει στο σπίτι, μη βιαστείτε να κλείσετε την πόρτα πίσω σας. Στραφείτε με την πλάτη προς αυτή και μιλήστε του. Αλλά στην πρώτη ένδειξη ύποπτης συμπεριφοράς, φύγετε αμέσως και ζητήστε βοήθεια.