Οι δικηγόροι εμφανίζονται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να αντιδρούν πιο έντονα από όλους τους υπόλοιπους κλάδους στο σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρες άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων μέσω της εξάλειψης κάθε είδους περιορισμού που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «προνόμιο» για την πλειονότητα των επαγγελματιών κάθε χώρου.

Ως υπερκορεσμένο επάγγελμα, οι δικηγόροι βλέπουν με δέος την άρση των περιορισμών και κυρίως την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών. Τα μέτρα προορίζονται να συμβάλουν στον εξορθολογισμό τους κόστους μιας σειράς υπηρεσιών, στον υγιή ανταγωνισμό και τελικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Όμως η Ελλάδα διαθέτει 34.000 δικηγόρους, δηλαδή 307 δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους, αναλογία που την ξεπερνάει μόνο η Κύπρος!

Τα σημεία αιχμής για τους δικηγόρους είναι τρία: Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, η άρση της απαγόρευσης της διαφήμισης και η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος σε όλη την επικράτεια με τη δημιουργία έδρας.

Όσον αφορά τα όρια αμοιβών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίας «Τα Νέα», ο κίνδυνος που ελλοχεύει -σύμφωνα με πολλούς νομικούς- είναι ο ευτελισμός των δικηγορικών υπηρεσιών, η αποδόμηση δηλαδή του δικηγορικού επαγγέλματος.