Στενάζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Μυτιλήνη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Οι περικοπές σε μισθούς και δώρα, η πτώση του τζίρου σε επιχειρήσεις, αντικατοπτρίζονται με τον πιο ηχηρό τρόπο στους απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΗ και ΔΕΥΑΜ, τις ουρές των πολιτών που ζητούν καθημερινά διακανονισμό, αλλά και στις πολλές διακοπές συνδέσεων. Το «Ε» κατέγραψε τη σημερινή ζοφερή εικόνα με βάση στοιχεία από τη ΔΕΗ Μυτιλήνης και τη ΔΕΥΑΜ. Στοιχεία που δείχνουν ότι η κρίση δεν έχει απλώς χτυπήσει την πόρτα όλων των πολιτών, αλλά έχει μπει μέσα στα σπίτια… σβήνει τα φώτα και κλείνει τη βρύση. Πολλά νοικοκυριά στη Λέσβο θα περάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό.
«Καθημερινά επικρατεί ένας χαμός από κόσμο που έρχεται να ζητήσει διακανονισμό γιατί δεν έχει χρήματα να πληρώσει το λογαριασμό, και δε θέλει κανένας να περάσει τις γιορτές χωρίς ρεύμα. Οι διακοπές παροχών ρεύματος έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός ότι έχει αλλάξει από πέρυσι η διαδικασία και γίνονται διακοπές μόνο μετά από το δεύτερο απλήρωτο λογαριασμό. Αν ίσχυε το παλιό καθεστώς που κόβαμε το ρεύμα στον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό, τότε η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη», λέει στο «Ε» ο κ. Κουτσέλης Παναγιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων τής ΔΕΗ.
Κοινωνικό τιμολόγιο
Πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες να ενημερωθούν για το νέο… πολυδιαφημισμένο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Μέχρι γέροντες με το μπαστούνι πηγαίνουν μέχρι τη ΔΕΗ για να ενημερωθούν για το κοινωνικό τιμολόγιο. Για όσους γνωρίζουν, στην ουσία οι προσφορές που προσφέρει σε ειδικές ομάδες πολιτών είναι ελάχιστες. Το κέρδος που θα φθάσει στις τσέπες των καταναλωτών ξεκινά από τέσσερα και φτάνει μέχρι 13 ευρώ! Ακόμη και αυτός, όμως, ο… στόχος φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος.
Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα οι προϋποθέσεις που αφορούν στους τριτέκνους με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο. Προβλέπεται έκπτωση 10% σε τετραμηνιαία κατανάλωση από 200kWh – 1.200 kWh. Μια οικογένεια με τρία παιδιά είναι, όμως, σχεδόν αδύνατο μέσα σε τέσσερις μήνες να κάνει κατανάλωση… μέχρι 1.200kWh. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος συνωστίζεται καθημερινά στα γραφεία τής ΔΕΗ, για να ενημερωθεί για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, με την ελπίδα να εξασφαλίσει μικρότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς.
Αυξήθηκαν, επίσης, οι αιτήσεις για νυχτερινό ρεύμα (όπου ισχύει μειωμένο τιμολόγιο). Μέσα στον Οκτώβριο και το Νοέμβριο σημειώθηκε αύξηση στις αιτήσεις, που έχει φθάσει το ποσοστό τού 20%.
Μειωμένες, όμως, είναι από την άλλη μεριά οι νέες παροχές, καθώς αντίστοιχα έχουν μειωθεί οι οικοδομικές άδειες.
Από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν θ’ ανοίξει το μέτρο των φωτοβολταϊκών, αναμένεται επίσης ν’ αυξηθούν κατακόρυφα οι αιτήσεις.
Ακριβό μου… νερό
Η ούτως ή άλλως αυξημένη τιμή του νερού, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχει φέρει σε αδιέξοδο αρκετά νοικοκυριά, ενώ τα συνεργεία τής ΔΕΥΑΜ αναγκάζονται να κάνουν πολλές διακοπές υδροδότησης σε σπίτια και επιχειρήσεις όταν πλέον οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπερνούν τα 80 ευρώ. «Ειδικά τους τελευταίους πέντε μήνες το πρόβλημα έχει φανεί ιδιαίτερα έντονα. Και πριν την κρίση υπήρχαν πάντα κακοπληρωτές, είτε γιατί δεν είχαν χρήματα είτε γιατί απλά αμελούσαν να πληρώσουν. Τώρα πλέον, όμως, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Υπάρχει κόσμος που αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και ένα λογαριασμό 50 ευρώ και ζητάει να το πληρώσει σε δόσεις», λέει στο «Ε» ο τμηματάρχης τής ΔΕΥΑΜ, Βασίλης Τσαγκάρης.
«Μέχρι πέρυσι ήταν μονοψήφιος ο αριθμός των καταναλωτών που έρχονταν να ζητήσουν διακανονισμό για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Τώρα μπορεί να έχουμε και 40 με 50 άτομα μέσα σε ένα μήνα», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, Κώστας Κατσαρός.
Αδυναμία, όμως, στην πληρωμή των λογαριασμών του νερού εμφανίζουν και πολλές επιχειρήσεις, κυρίως εστίασης (καφετέριες, ταβέρνες), ακόμη και στην πολυσύχναστη προκυμαία της Μυτιλήνης. Σε αυτές τις επιχειρήσεις το νερό είναι είδος πρώτης ανάγκης και κάνουν κι αυξημένες καταναλώσεις. «Κάνουμε πολλούς διακανονισμούς, όμως οι επιχειρηματίες σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων. Κάποιοι, μάλιστα, φθάνουν να παραβιάζουν τα υδρόμετρα και υδροδοτούνται παράνομα όταν έχει γίνει διακοπή και τότε βέβαια επιβαρύνονται και με πρόστιμα», λέει ο τμηματάρχης τής ΔΕΥΑΜ κ. Τσαγκάρης.
Ούτε στο σπίτι τους
Επιχειρηματίες που πριν μερικά χρόνια είχαν οικονομική άνεση, σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν και ένα λογαριασμό νερού στο σπίτι τους! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός επιχειρηματία, ο οποίος οφείλει λογαριασμούς νερού σε δύο σπίτια που είχε νοικιάσει. Οι ιδιοκτήτες αρνούνται να πληρώσουν τις οφειλές του, αφού, όπως λένε, «δεν το κατανάλωσαν οι ίδιοι το νερό για να το επιβαρυνθούν», αλλά και ο ίδιος εμφανίζεται να μην έχει τα χρήματα για να πληρώσει. «Βάλτε με φυλακή, δεν έχω χρήματα για να πληρώσω», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.
Τέτοια παραδείγματα είναι δυστυχώς πολλά. Πολύ περισσότερα σε σπίτια φτωχών οικογενειών, που θα περάσουν τις γιορτές χωρίς νερό. Σύμφωνα με τα στοιχεία τής ΔΕΥΑΜ, έχουν γίνει διακοπές υδροδότησης σε σπίτια στις προσφυγικές κατοικίες της Χρυσομαλλούσας, στη Λαγκάδα, το Συνοικισμό και σε κάποιες περιπτώσεις οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν την οφειλή τους για να επανασυνδέσουν το νερό στο σπίτι τους.
Ξοδεύουν λιγότερο…
Μειωμένα, όμως, είναι και τα έσοδα της ΔΕΥΑΜ σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μικρή αύξηση στα τιμολόγια. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά έχουν μειώσει την κατανάλωση, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα έξοδα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που μας δίνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, κ. Κώστας Κατσαρός. «Το δεύτερο τρίμηνο του 2009 είχαμε έσοδα περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, όμως το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, παρ’ ότι υπήρξε μικρή αύξηση στους λογαριασμούς, τα έσοδα μειώθηκαν φτάνοντας περίπου τις 940.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι ο κόσμος κάνει πλέον σφιχτή κατανάλωση».
Πηγή: emprosnet.gr