Λιγότερες ήταν φέτος οι αιτήσεις υποψηφίων για σπουδές στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, φέτος έκαναν αίτηση 58.049 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι είχαν κάνει 76.478.
Σημαντική αρνητική παράμετρος που φαίνεται να ευθύνεται για τη μείωση των αιτήσεων είναι η οικονομική κρίση, αφού η κάθε θεματική ενότητα κοστίζει 700 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τις περισσότερες αιτήσεις δέχθηκε το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και αμέσως μετά το τμήμα των σπουδών στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.
Όμως δεν είναι το μόνο πλήγμα της οικονομικής κρίσης στον επιτυχημένο θεσμό του ΕΑΠ.
Όπως λένε οι καθηγητές, αναμένεται μείωση κατά 30% των συμβασιούχων εκπαιδευτικών του Πανεπιστημίου, που σήμερα είναι συνολικά 1.700. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα οδηγηθεί σε συμπτύξεις και συγκέντρωση τμημάτων σε μεγάλες πόλεις, που θα έχουν πολύ λιγότερους φοιτητές, όπως αναφέρουν οι διδάσκοντες σε επιστολή τους προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου τους. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να αποσοβείται προς το παρόν ο κίνδυνος μείωσης του προσωπικού, όπως εκτιμούν οι καθηγητές, αυτό αναμένεται να επανέλθει, ενδεχομένως από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Στην ανοικτή επιστολή που έστειλε ο σύλλογος διδασκόντων στους φοιτητές, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η υλοποίηση μιας απόφασης για περικοπές προσωπικού και μάλιστα στη μέση σχεδόν του ακαδημαϊκού έτους θα οδηγούσε στην πλήρη απορρύθμιση όλων των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Όπως γνωρίζετε, στις διεθνείς πρακτικές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ισχύει ο κανόνος των περίπου 20 φοιτητών ανά τμήμα, προκειμένου να παρέχεται υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και να διασφαλίζεται η ευχερής συνεργασία φοιτητή – καθηγητή.
Σήμερα, στο ΕΑΠ ο μέσος όρος φοιτητών/τριών σε κάθε τμήμα είναι ήδη πολύ υψηλότερος (πλήρες τμήμα 31±4 φοιτητές – συνήθως είναι 33), γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών και της εκπαίδευσης. Η οριακή αυτή συνθήκη θα επιδεινωθεί περαιτέρω αν το υπουργείο Παιδείας προχωρήσει στην απόλυση του 30% του προσωπικού και ο αριθμός των φοιτητών ανά τμήμα μπορεί να φτάσει και τους 40, επιφέροντας ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Και η επιστολή καταλήγει: «Το γκρίζο μέλλον των περικοπών και της υποβάθμισης των σπουδών που ετοιμάζουν για το ΕΑΠ είναι πολύ κοντά. Ας μην τους αφήσουμε να σχεδιάζουν εν κρυπτώ την απαξίωση του ΕΑΠ και την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού του έργου, την απαξίωση και την υποβάθμιση των πτυχίων σας».