Η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νησιωτικής Πολιτικής και Αλιείας, Ελπίδα Τσουρή συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τίτλο «Ευρωπαϊκά Νησιά: προοπτικές ανάπτυξης στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2013» και μίλησε για προοπτικές ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Νησιών στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής μετά το 2013.

Η υφυπουργός τόνισε την ανάγκη να περάσουμε από το στάδιο των προθέσεων στο στάδιο της εφαρμοσμένης πολιτικής, των μέτρων και των αποφάσεων με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων.
«Αν δε συμβεί αυτό, σε μερικά χρόνια, δε θα μιλάμε για Ευρώπη δύο ταχυτήτων, όπως σήμερα, αλλά, για Ευρώπη πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων και κυρίαρχη, ανάμεσά τους θα είναι η όπισθεν» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ακόμη, ότι έχει ξεκινήσει στο ΥΘΥΝΑΛ ο σχεδιασμός διαμόρφωσης του πλαισίου για τη δημιουργία μιας ορθολογικής και ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, εφαρμόζοντας ένα πλέγμα βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων ενεργειών.

Ανάμεσα τους η ψήφιση νομοθετικής διάταξης, ώστε στο μέλλον όποιο νομοσχέδιο κατατίθεται σχετικά με κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες (π.χ. δημόσια διοίκηση, υγεία, παιδεία, ενέργεια) να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες του νησιωτικού χώρου και να προβλέπει αντίστοιχες πολιτικές.

Θα υπάρξει, επίσης, αξιοποίηση των ευκαιριών, που παρέχονται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, ιδιαίτερα εκείνα που ενισχύουν ειδικές δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας, την εισαγωγή και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, καθώς και εκπόνηση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού Σχεδίου, για τη νησιωτική πολιτική.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, που προβλέπεται από το πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο θα ενεργεί ως σύμβουλος του κράτους και της αυτοδιοίκησης σε θέματα χάραξης και άσκησης πολιτικής για τις νησιωτικές περιοχές.

Επεσήμανε ωστόσο ότι το Ινστιτούτο δε μπορεί να υποκαταστήσει τους θεσμούς της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρήσεων κλπ, στις αρμοδιότητες τους, ούτε πρέπει να λειτουργήσει ως ένα εσωστρεφές ακαδημαϊκό Ινστιτούτο, για την παραγωγή θεωρητικών ακαδημαϊκών συγγραμμάτων.

«Θα πρέπει να μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά τους φορείς στη διαδικασία λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων τους, με εξειδικευμένη πληροφόρηση, επεξεργασμένες ιδέες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις» συμπλήρωσε.